Mirisna jesen!
Ono čime ćete u ovo jesenje vreme definitivno oduševiti svoje goste su ukusne i mekane bundeva pogačice.
Nije ih teško napraviti, a izgledaju zaista senzacionalno, piše Lifepress magazin.
1 pakovanje suvog kvasca
1 šolja mlakog mleka
¼ šolje šećera
3 kašike otopljenog putera
½ šolje pirea od bundeve
2 jaja
1 kašičica soli
480 g brašna
Iseckani indijski orasi za peteljke
120 g putera
¼ šolje šećera u prahu
¼ šolje meda
1 kašičica cimeta
U posudi pomešajte mleko, kvasac, puter, jedno jaje, pire od bundeve i so pa sve dobro promešajte, a zatim postepeno dodavajte brašno dok ne umesite glatko testo. Testo ostavite da odmara pet minuta, a zatim ga mesite otprilike pet minuta. Ako je previše lepljivo dodajte još brašna.
Testo oblikujte u loptu i prebacite u čistu posudu koju ste premazali uljem pa ostavite da se diže 45 minuta – 1 sat na sobnoj temperaturi.
Nakon što se testo diglo, premesite ga i podelite na 15 jednakih delova te ih oblikujte u loptice. Svaku lopticu, dlanom spljoštite, a zatim svakoj izrežite krajeve, na osam delova, ali tako da ne idete do kraja (kako je prikazano na fotografiji). Pogačice poslažite na pleh za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i ostavite još 45 minuta – 1 sat da se diže na sobnoj temperaturi.
Dok se testo diže, uključite rernu da se greje na 175C.
Pre nego pogačice stavite da se peku, tankom drškom varjače, na sredini svake pogačice napravie rupicu pa ih premažite jajetom koje ste umutili sa kašikom vode. Pogačice stavite u rernu da se peku 15-20 minuta, a nakon pečenja u rupice umetnite komadića oraha tako da liče na peteljke bundeve.
Da biste napravili namaz sipajte puter u blender i miksajte 30 sekundi (to možete raditi i uz pomoć ručnog miksera). Nakon toga dodajte šećer u prahu, med i cimet pa sve dobro umutite. Poslužite uz sveže pogačice. Ovako pripremljen namaz čuvajte u frižideru i do nedelju dana.
***
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče – Pogača ruža sa paprikom i sirom – 16.03.2022.