Piletina
Piletina; Foto: Digifoodstock / Profimedia

Možda zvuči nemoguće ali od jednog pileta možete napraviti pet jela za pet dana.

Kako piše dnevnik.hr dobri kuvari ne bacaju hranu i znaju da iskoriste svaki komad pojedine namirnice. Ako kuvate za dvoje, od jednog pileta možete pripremiti pet ručkova ili večera. Za početak važno je znati iseći pile na komade, i odvojiti posebne delove za pet različitih obroka.

Ponedeljak

Pileća prsa ispržite u gril teflonu i poslužite s povrćem kuvanim na pari i sezonskom salatom. Dobili ste zdrav obrok bogat proteinima, mineralima i vlaknima. Ako želite malo „konkretnji“ obrok poslužite piletinu s kuvanom testeninom, pirinčem.

Utorak

Pileće batake marinirajte u kombinaciji maslinovog ulja, limuna, belog luka i žalfije pa ih ispržite u tiganju da se kožice karamelizuje, a onda ih završite u rerni. Poslužite ih s pečenim krompirima iz rerne i sezonskom salatom.

Pročitajte još:

Sreda

Karamelizujte pileće kosti, propržite ih s nekoliko šargarepa, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršuna, prelijte ih vodom i stavite da se kuvaju u velikoj šerpi na niskoj temperaturi nekoliko sati. Dok kuvate supu na površinu će izlaziti pena koju treba odstraniti kutlačom ili kašikom.

Od polovine napravite finu supicu s rezancima i korenastim povrćem koji će vas ugrejati i ojačati vaš imunitet.

Četvrtak

Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz frižidera, zalivajući pirinač s drugom polovinom supe koju ste pripremili dan ranije.

Petak

Ostatke mesa od pileta ispržite u voku s povrćem i jajima, pa tim sočnim miksom napunite lagano tostirane tortilje. Prijatno!