Dosta smo osetljivi kad je hrana u pitanju.
Jedan korisnik Reddita okačio je fotografiju jelovnika srpskog restorana na Floridi. Navodi da je u pitanju Serbian Mediterranean Restaurant u St. Petersburgu, a mada su, očekivano, ljudi prvo bacili pogled na cene, jedan detalj ih je posebno isprovocirao.
Što se cena tiče, neki kažu da je „povoljnije od Zlatibora“. Doručak je 7-10 dolara, jela s roštilja od 8 do 17 dolara, slatkiši 3-4 dolara. Kao specijaliteti su istaknuti Karađorđeva šnicla, bečka šnicla, jeger šnicla i natur šnicla. Karađorđeva je najskuplja, 17 dolara (ostale su 15), međutim, upravo je ona problematična.
Naime, ako bi neki stranac hteo da proba taj srpski specijalitet, u jelovniku stoji opis, da je u pitanju svinjetina punjena sirom i šunkom – a svi znamo da to nije to bez dobre pršute i kajmaka. Možda je reč samo o nesrećnom prevodu, ali, ljudima nije svejedno.
„Postoji li neki način da se brendira Karađorđeva i da se zabrani naziv Karađorđeva ako se pravi kao kordon blu? I kome uopšte pade na pamet ideja da stavi šunku, bukvalno je odvratno sve i da je kvalitetna šunka“, predlažu neki.
Mića Stojanović, Titov kuvar koji je izmislio Karađorđevu šniclu, sigurno bi imao još više prigovora – pogledajte kakvu nam je Karađorđevu šniclu po originalnom receptu spremio njegov sin.
No, ovo je možda dobar podsetnik da kad u inostranstvu naručujete neki specijalitet srpske kuhinje – ipak obratite pažnju na detalje.
***
Bonus video: Izudin Bajrović: Ćevapi su simbol jednakosti