Retko kome je hrana iz konzerve omiljeni izbor, ali nutricionisti tvrde da i ona može biti zdrava.
Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.
„Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva da je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana – sardele u konzervi ili sardine.
U obzir dolazi i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.
„Konzervirane sardele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna“, kaže Kording, a prenosi Večernji list.
S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.
***
Bonus video: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare