Kuva Majstor amater: Domaće kiselo mleko – gde je nestalo?

Gastro 17. mar. 202112:01
Podeli:
jogurt
Foto: Shutterstock

Predstavljanjem ovog recepta ne želim da „prosipam pamet“. Dakle, nije reč o edukaciji već pre o specijalnom vaspitanju - u pokušaju. I podsećanju na nas, ko smo i kakvi smo.

Poznajete li nekoga ko bar povremeno pravi domaće kiselo mleko? Ja ne. Gde je nestalo? Zar smo se toliko ulenjili i opustili.

O autoru:

Uprkos  malim „ulaganjima“ i do banalnosti jednostavnoj pripremi, benefiti su vidljivi i značajni. Domaće kiselo mleko je veoma zdravo i štiti naš organizam od mnogih bolesti. Ukus fantastičan, kvalitet neuporediv, uštede evidentne.

Pa kad je već reč o jelu koje iziskuje minimalano vreme, a jednostavno je i onima koji „ni jaje ne prže“, u čemu je problem? Nemam odgovor i predstavljanjem ovog recepta ne želim da „prosipam pamet“.

Još manje da podučavam kako se sabiraju dva prosta broja. Dakle, nije reč o edukaciji već pre o specijalnom vaspitanju – u pokušaju. I podsećanju na nas, ko smo i kakvi smo.

Sastojci

2 l punomasnog mleka

1 čaša kisele pavlake

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Mleko skuvajti i sklonite sa vatre. Odmah odvojiti 1 dcl tako vrućeg mleka i umutiti sa kiselom pavlakom u zasebnoj posudi. Ostaviti i jedno i drugo da se malo prohladi, ali da ostane toplo.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Sipati postepeno pavlaku u toplo mleko, ali uz stalno mešanje da se ne bi napravile grudvice. Posle toga sud poklopiti, umotati i ušuškati na nekom toplom mestu.

Dovoljno je da prenoći – da ostoji barem 6 sati na toplom. Pre jela treba ga rashladiti u frižideru, pa tako ohlađenog poslužiti. Mleko za kiseljenje možete rasporediti i u više manjih staklenih, keramičkih ili zemljanih sudova – kako vam više odgovara.

Prijatno, želi vam Majstor Amater!

Sutra Majstor amater kuva:

Pileća džigerica u slanini – u tiganju ili rerni, kako vam volja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar