Foto: Shutterstock

Dobro izbalansiran odnos kiselog, slatkog i slanog čini ovo predjelo izuzetno ukusnim i pikantnim. Osim zbog dopadljivog i aromatičnog ukusa, odluku da mariniramo jaja donosimo i iz krajnje praktičnih razloga. Veoma je korisno imati ovaj recept, naročito kada moramo zbog mogućeg kvarenja iskoristiti sveža jaja ili kada ne znamo šta sa viškom onih kuvanih. A u igri su ne samo kokošija već i jaja prepelice, patke, guske … I na kraju, još nešto. Ovako spremljena jaja su idealno jelo za one koji su na dijeti.

Sastojci

15 jaja

Za marinadu:

½ l jabukovog sirćeta

½ l vode

1 kašika soli

1 kašika šećera

10-15 zrna bibera

O autoru

3-4 lista lovora

1 korica cimeta

2-3 karanfilića

Još recepata Majstora amatera:

Priprema

KORAK 1: Jaja skuvati na tvrdo, oljuštiti ih i staviti u teglu.

KORAK 2: U razblaženo sirće sa vodom dodati sve sastojke sa spiska za marinadu. Staviti sve na vatru, pa od kada provri, kuvati 10-ak minuta.

KORAK 3: Tako vruću marinadu sipati preko jaja, teglu hermetički zatvoriti originalnim poklopcem i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

KORAK 4: Kada se do kraja ohladi, teglu sa jajima ostaviti da stoji u frižideru barem 2-3 dana pre upotrebe kako bi jaja upila začine. Ovako spremljena jaja mogu stajati i nekoliko meseci u frižideru.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Brusketi sa belim lukom i tartar sos se odlično slažu sa mariniranim jajima. Mogu se poslužiti kao predjelo sa raznim sirevima i suhomesnatim đakonijama. Uz sve će dobro doći i dobra domaća pita zeljanica.

Foto: Shutterstock

Vinska preporuka

Crveno vino – merlo ili vranac. Istini za volju, i pivopije su oduševljene sa ovim neobičnim jelom.

Savet uz ovaj recept

Pre nego počnete kuvati, probajte marinadu i korigujte po potrebi količinu sirćeta, šećera i soli po vašem ukusu jer ne volimo svi podjednako kiselo, slano ili slatko.

Možete slobodno, prateći sopstveni ukus, malo i eksperimentisati sa sastojcima. Na raspolaganju vam je kuvana cvekla, suve ljute papričice, sveža mirođija, sveži ruzmarin, beli luk… Pritom, nemojte izostaviti i osnovne sastojke: sirće, vodu, so i šećer.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Evo ih – detinji vrući salčići

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar