Dobro izbalansiran odnos kiselog, slatkog i slanog čini ovo predjelo izuzetno ukusnim i pikantnim. Osim zbog dopadljivog i aromatičnog ukusa, odluku da mariniramo jaja donosimo i iz krajnje praktičnih razloga. Veoma je korisno imati ovaj recept, naročito kada moramo zbog mogućeg kvarenja iskoristiti sveža jaja ili kada ne znamo šta sa viškom onih kuvanih. A u igri su ne samo kokošija već i jaja prepelice, patke, guske … I na kraju, još nešto. Ovako spremljena jaja su idealno jelo za one koji su na dijeti.
15 jaja
Za marinadu:
½ l jabukovog sirćeta
½ l vode
1 kašika soli
1 kašika šećera
10-15 zrna bibera
3-4 lista lovora
1 korica cimeta
2-3 karanfilića
KORAK 1: Jaja skuvati na tvrdo, oljuštiti ih i staviti u teglu.
KORAK 2: U razblaženo sirće sa vodom dodati sve sastojke sa spiska za marinadu. Staviti sve na vatru, pa od kada provri, kuvati 10-ak minuta.
KORAK 3: Tako vruću marinadu sipati preko jaja, teglu hermetički zatvoriti originalnim poklopcem i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
KORAK 4: Kada se do kraja ohladi, teglu sa jajima ostaviti da stoji u frižideru barem 2-3 dana pre upotrebe kako bi jaja upila začine. Ovako spremljena jaja mogu stajati i nekoliko meseci u frižideru.
Posluženje
Brusketi sa belim lukom i tartar sos se odlično slažu sa mariniranim jajima. Mogu se poslužiti kao predjelo sa raznim sirevima i suhomesnatim đakonijama. Uz sve će dobro doći i dobra domaća pita zeljanica.
Vinska preporuka
Crveno vino – merlo ili vranac. Istini za volju, i pivopije su oduševljene sa ovim neobičnim jelom.
Savet uz ovaj recept
Pre nego počnete kuvati, probajte marinadu i korigujte po potrebi količinu sirćeta, šećera i soli po vašem ukusu jer ne volimo svi podjednako kiselo, slano ili slatko.
Možete slobodno, prateći sopstveni ukus, malo i eksperimentisati sa sastojcima. Na raspolaganju vam je kuvana cvekla, suve ljute papričice, sveža mirođija, sveži ruzmarin, beli luk… Pritom, nemojte izostaviti i osnovne sastojke: sirće, vodu, so i šećer.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Evo ih – detinji vrući salčići
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Slatka keleraba