29.8. (a) Pire krompir, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Ovaj recept je namenjen početnicima kojima treba podsetnik za pripremu krompir pirea, jednog od najzastupljenijih priloga u našoj kuhinji. Dobro će doći i onima koji se žale kako im priprema ovog jela ne ide baš od ruke, pa posle rezignirano kažu „nije loše, ali nije to-to“.

Siguran sam da će striktno postupanje po ovom jednostavnom receptu rešiti njihov problem.

O autoru:

I naravno najbrojniji su oni kojima ovaj recept kao potpora, uopšte nije potreban. Ipak držim, da će ih barem podsetiti da skuvaju neko ukusno omiljeno jelo. Dakako sa pireom kao neizostavnim prilogom, bez koga je i ono, iako „glavno“, potpuno nezamislivo.

Sastojci

1 kg krompira

100 gr putera ili margarina

oko 2,5 dl vrućeg mleka

so po ukusu

29.8. (b) Pire krompir, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

Korak 1: Krompir dobro oprati, skuvati u ljusci, pa ga još dok je vruć oljuštiti. Ako niste sigurni da li je krompir skuvan, proverite čačkalicom. Ako ulazi lako i bez otpora – kuvan je.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Preko skuvanog krompira staviti komadiće putera, posolite i dobro izgnječiti. Zatim dodati količinu mleka zavisno od vrste krompira i željene gustine pirea. Varjačom sve izmešati, da se lepo sjedine krompir i mleko, a zatim staviti na tihu vatru i nastaviti mešanje još nekoliko minuta, dok pire ne dobije lepu i kremkastu strukturu.

Posluženje

Pire poslužiti topao, kao prilog uz glavno jelo koje nikako ne ide i nezamislivo je bez pirea. A, takvih jela nije malo.

Savet uz ovaj recept

– Ukoliko nemate vremena da čekate da se skuva ceo, krompir ogulite dok je sirov, izrežite na manje parčiće

– Da se pire ne bi ohladio dok ne završite glavno jelo smestite ga u svoj improvizovani ben-mari. U veću šerpu sa vrelom vodom stavite manju sa gotovim pire krompirom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare