Neka skuša, koliko već od danas, bude barem jednom sedmično na vašoj trpezi. Iz rerne ili grilovana – birajte sami.
Skuša je verovatno najzdravija riba na svetu: jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju i koncentraciju!
Sjajan je saveznik našeg imuniteta u borbi protiv stresa i nespavanja. Sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina i zbog toga je idealna za regulisanje krvnog pritiska. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma, a za decu je poželjno da ovo meso jedu više puta sedmično. A vi se potrudite, koliko već od danas, da skuša barem jednom sedmično bude na vašoj trpezi jer su njena zdrava svojstva i divan ukus nezamenljivi.
(za 4-6 osoba)
6 skuša
6 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka (naseckanog na rezance)
2 kašičice slatke aleve paprike
maslinovo ulje za pečenje (ili suncokretovo)
Za marinadu:
2 veze peršuna (svežeg i iseckanog)
6-7 čena belog luka (sitno naseckanog)
1 dl belog suvog vina
sok od 2 limuna
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1 dl maslinovog ulja (ili suncokretovog)
KORAK 1 – marinada: pomešati peršun, beli luk, vino, sok od limuna, ulje, malo soli i bibera.
KORAK 2: Skuše očistiti i odstraniti im glave i usoliti iznutra. Preliti ih marinadom i unutrašnjost napuniti peršunom i belim lukom iz te marinade. Sve pokriti providnom folijom i ostaviti 2-3 sata u frižideru.
KORAK 3: Krompir oguliti, izrezati na kriške srednje veličine i umereno posoliti. Dodati mu naseckan crni luk i posuti alevom paprikom.
KORAK 4: U nauljen pleh poređati ribu, oko nje rasporediti krompir, još malo odozgo sve pouljiti, pa preliti preostalom marinadom.
KORAK 5: Pleh ovlaš pokriven alu-folijom (ne ušuškan) ubaciti u zagrejanu rernu na 200 stepeni C i peći 20 minuta. Posle tog vremena skinuti foliju (ribu možete okrenuti) i nastaviti peći još 20-ak minuta. U toku pečenja ribu povremeno prelivati marinadom u kojoj se peče. Gotovo je kad riba i krompir lepo porumene.
Skušu servirati sa krompirom i kriškom limuna. Kada ribu otvorite i izvadite joj kičmu, možete je preliti sokom u kome se pekla.
Enolozi kažu da plava masnija riba (skuša, tuna, srdela) ide uz laganija crvena ili punija bela vina. Meni lično najviše paše neki suvi rose ili frankovka, a od belih bez dvoumljenja ohlađena malvazija, pinot gri ili neki puniji šardone.
Skuša marinirana po ovom receptu biće fantastična i grilovana. Ja u tom slučaju neizostavno spremam i nezaobilaznu krompir salatu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare