Kuva Majstor amater: Šaran ovako pržen – prava poslastica!

Gastro 23. maj. 202112:00
Podeli:
23.5.21. (a) Saran przeni Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

I ne zaboravite: prži se isključivo na svinjskoj masti! Ne samo zbog fantastičnog ukusa. Riba, ako niste znali, daleko manje upija mast negoli ulje. To sam „pokupio“ od mačvana, koji savsku ribu na svinjskoj masti spremaju od vajkada.

Većina nas misli da je svaki šaran koji ima krljušt takozvani „divljak“. Ali, nije! Osim krljušti, autohtoni dunavski šaran ima dugačko i vretenasto telo. Oni u u ribarnicama su, gotovo bez izuzetka, hranjeni i odgajani u nekom ribnjaku. Šansa da dođete do svog „divljaka“ je, ako ga sami negde upecate ili to učini neki od vama poznatih ribolovaca. Moguće ga je pronaći i u ribarnicama koje drže ili snabdevaju rečni alasi. Doista, pravi šaran divljak razlikuje se od drugih. Osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od sabraće iz ribnjaka.

O autoru:

Rečna riba je najjednostavnija za pripremu, prženjem u tiganju. Ali, ne i najmanje ukusana. Ovako spremljen šaran je prava poslastica. Jedino što nam prženje u stanu donosi mirise. Nama, ali i našim komšijama ako to činimo na terasi. Idealno je, ako imate mogućnosti da na otvorenom, na ovaj način pripremate ribu.

Za razliku od šarana pečenog na roštilju ili u rerni, njegovo prženje podrazumeva dosta masnoće. I ne zaboravite: prži se isklučivo na svinjskoj masti! Ne samo zbog boljeg ukusa. Riba, ako niste znali, daleko manje upija mast negoli ulje. To sam „pokupio“ od mačvana koji savsku ribu, na svinjskoj masti spremaju od vajkada.

23.5.21. (b) Saran przeni Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

šaran od 1 – 2 kg

sok od jednog limuna

3-4 kašike kukuruznog brašna

3-4 kašike pšeničnog brašna

1 kašika slatke aleve paprike

so i biber

svinjska mast za prženje

Priprema

Glavu i rep od celog šarana sačuvati za riblju čorbu, ukoliko niste u ribarnici kupili isečene šnicle – potkovice šarana, što je najskuplja varijanta. Ribu iseći na šnicle debljine 2 cm, posoliti, pobiberiti i sasvim malo poprašiti ribljim dodatkom iz kesice.

Još recepata Majstora amatera:

Izmešati pola-pola kukuruzno i pšenično brašno, dodati slatke aleve paprike i sve dobro izmešati. Uvaljajti šaranske potkovice u mešavinu brašna i aleve i pržiti uz okretanje u dubokoj masnoći, na laganoj vatri desetak minuta. Gotove su kad dobiju lepu zlatno-žutu boju. Pred kraj pečenja malo pojačati vatru kako bi riba dobila hrskaviju površinu. Isprženu ribu izvaditi i umotati u papirni ubrus koji će popiti višak masnoće.

23.5.21. (c) Saran przeni Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Posluženje

Servirati na tanjir sa prilogom po vašem izboru. Ja spremam beli rižoto ili krompir salatu. Međutim nećete pogrešiti ni sa blitvom ili pomfrijem. Mnogi vole da im se uz ovako pripremljenog šaran nađe i marinada sa belim lukom, peršunom, balzamikom i maslinovim uljem, a za mene je takva marinada obavezna uz ribu na žaru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar