Foto: Shutterstock

Danas spremam teleće natur šnicle u divnom, pikantnom i mirisnom sosu od belog luka, bibera i sopstvenog pečenja. Dakako sa braon šampinjonima. Ovo obećava i dobro zvuči. Zar ne?

U ponudi većine naših restorana obavezno jelo na meniju je natur šnicla. Od telećeg, junećeg ili svinjskog mesa, tanko se iseče šnicla i dinsta u svom ili u raznim drugim sosovima.

O autoru:

Naručujem je kada idem na „siguricu“ i retko se prevarim. To je klasika koja teško može da omane. Gotovo bez izuzetka stigne mi bogat umak, ukusan i mekan zalogaj koji se topi u ustima.

Zašto ovo jelo ne praviti i u kućnoj režiji, jer se zbog jednostavnosti može pripremiti bilo kad? Sa i bez povoda. Usred sedmice ili svečarskim danom. Za porodicu ili za goste, svejedno.

Obrukati se nećete. Elem, danas spremam teleće natur šnicle u divnom, pikantnom i mirisnom sosu od belog luka, bibera i sopstvenog pečenja. Dakako sa braon šampinjonima. Ovo obećava i dobro zvuči. Zar ne?

Foto: Shutterstock

Sastojci

600 gr teletine u šniclama

brašno

puter i maslinovo ulje

senf

1 dl vode

so, biber, 

1 kašičica iseckanog ruzmarina (najbolje svežeg)

2 kašičice vegete

*

2-3 čena belog luka 

200 gr (braon) šampinjona narezanih na listove

*

limun

list od peršuna

Foto: Shutterstocaj

Priprema

KORAK 1: Meso istući čekićem i na nekoliko mesta zaseći ivice svake šnicle i vidljive žilice po sredini, da se ne bi uvijale tokom prženja. Svaku šniclu sa obe strane uvaljati u brašno.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U tiganj staviti puter i maslinovo ulje (ne štediti masnoću), pa na tihoj vatri uz česta okretanje propržiti šnicle, da dobiju lepu rumenu boju. Posle toga, tokom prženja dodati malo senfa i malo vode, posoliti, pobiberiti i posuti sa ruzmarinom i vegetom. Poklopiti tiganj i dinstati 10-ak minuta, pa šniclama dodati iseckan beli luk i šampinjone. Na tihoj vatri sve dinstati još 15-ak minuta. Po potrebi, doliti malo vode ako je isparila.

Posluženje

U oval za serviranje staviti šnicle, preko pečurke i sve garnirati sa limunom i peršunom.

Prilog po želji. Predlažem beli rižoto za čiju pripremu imate sjajan recept na ovim stranicama. Nećete pogrešiti ni sa pire krompirom ili njokama.

Vinska preporuka 

Crvena vina punog tela i bogatog ukusa kao kaberne sovinjon, širaz, vranac. Odično idu uzi uz teletinu, ali i uz ovako spremljene pečurke.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Krofna, krofna – krofnica, kao moja Petra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar