16.4.21. (a) Palenta foto Branko Gligoric
Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Kačamak ili palenta? Da li između njih postoji razlika? Zapravo ovo su dve varijacije istog jela. Palenta je urbanizovan kačamak, pravo, zdravo i preukusno jelo za vaš doručak. I ne samo doručak!

Obožavam i često pravim ovo jelo. Uprkos tome, našao sam se u problemu kako nazvati današnji recept. Nedoumice oko imena su nastale kada sam odlučio da pred vas stavim urbanu, kraću, instant varijantu njegove pripreme.

Kačamak ili palenta? Da li između njih postoji razlika? Nemam toliko prostora da iznesem sve dileme, zađevice i različita mišljenja na ovu temu. Evo kratkog odgovora.

O autoru:

Palenta je namirnica – kukuruz krupnije mleven od brašna, a sitnije od griza. Danas se uglavnom od palente (instant kukuruznog griza) pravi kačamak i gotov je za nekoliko minuta, dok se za izvorni kačamak naših predaka obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno sa potočare. I mnogo se duže priprema.

Razlike suštinski nema, osim vrste i teksture brašna. Palenta je urbanizovan kačamak. Zapravo ovo su dve varijacije istog jela, veoma ukusne i zdrave. Ne sadrže gluten i ispunjavaju nas dugotrajno dobrom enegrijom.

Za pripremu te starinske bosanske pure, južno-srbijanske mamaljige ili crnogorskog smočanog kačamaka, kako sve ovo jelo još nazivaju, trebaće nam vremana, al i načina da pronađemo kukuruzno brašno mleveno na vodeničnom kamenu. Do tada, budimo realni.

Evo ga, pred vama je takođe ukusan i u ovom žanru bez premca: kačamak od palente! Pravo, zdravo i preukusno jelo za vaš doručak. I ne samo doručak!

Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Sastojci

(za jednu osobu)

100 gr instant palente

4,5 dl vode

so po ukusu

1 čašica maslinovog ulja

*

100 gr tvrdog belog sira

50 gr pavlake ili kajmaka

16.4.21. (c) Palenta foto Branko Gligoric
Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Priprema

KORAK 1: Pripremiti šerpicu za kuvanje, prečnika oko 15 cm. To će istovremeno biti i kalup za jednu porciju kačamaka. Može se koristiti i silikonski kalup za mafine u koje će se skuvano jelo odmah izliti i posle serviranja biti pravi ugođaj za vaše oči. Vodu posoliti i dodati maslinovo ulje. Kad voda provri, smanjiti vatru i postepeno, uz stalno mešanje drvenom kašikom, dodavati palentu i kuvati svega 2, najviše 3 minuta. Važno je potrefiti pravu gustunu kačamaka.

Još recepata Majstora amatera:

Ako niste sigurni bolje je sipati nešto manje palente a produžiti vreme kuvanja. Treba da bude fin i kremast, a kasnije se neće mnogo stvrdnuti. Ostaviti oko 10 minuta da se prohladi i malo stegne.

KORAK 2: Šerpicu okrenuti naopako i na tanjir će ispasti cela „pogača“ od palente. Preko nje narendati tvrdi beli sir, a potom po tanjiru rasporediti pavlaku. Kad počnete sa doručkom kačamak možete preliti sa jogurtom ili ga sipati u šiljicu odvojeno. Ovakav kačamak bez ičega ili sa narendanim sirom može biti i prilog mnogim jelima.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)