spanać
Foto: Shutterstock

Istrpite dvadesetak minuta uključene rerne po ovom „zločinački“ vrelom vremenu i uživaćete u doista fantastičnom letnjem obroku – spanać i sir zapečeni u rerni! Izvorno recept je bez mesa je, ali ako vam je po volji mesna varijanta, malo pilećeg filea neće biti naodmet.

Sastojci

1 kg spanaća

Za bešamel sos:

1 kockica putera ili ulja

3 kašike brašna

6-7 dl mleka

O autoru:

2 čena sitno naseckanog belog luka

malo muskatnog oraščića

so, biber po ukusu

*

300 gr izrendanog kačkavalja

spanać
Foto: Shutterstock

Za mesnu varijantu:

1 pileći file (iseckan i propržen)

Još recepata Majstora amatera:

Priprema

KORAK 1: Spanać oprati i očistiti, pa spustiti u ključalu vodu na nekoliko minuta. Zatim ga ocediti, ohladiti, pa iseckati na krupno.

KORAK 2 – Bešamel sos: na malo ili putera propržiti brašno, pa još dok je belo (pre nego potamni) naliti mleko. Neprestano mešati da ne zagori, a sve dok se ne napravi lep kremast sos. Začiniti belim lukom, muskatnim oraščićem, posoliti i pobiberiti.

KORAK 3: Zgotovljen sos skoloniti sa šporeta, dodati u njega spanać i pola količine sira, pa sve dobro izmešati. Ukoliko sa odlučite za mesnu varijantu, sada dodajte na kockice iseckan i prethodno ispržen pileći file.

KORAK 4: U nauljen pleh ili vatrostalnu posudu usuti smesu spanaća, bešamela i sira. Odozgo posuti ostatkom narendanog kačkavalja i staviti dvadesetak minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni C da se zapeče. Jelo je gotovo kada se sir istopi i dobije lepu koricu.

spanać
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Princes krofne i čokoladni eksperiment

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar