Za obožavaoce pice koji pedantno kontrolišu unos svake kalorije, umesto testa i suvišnih kalorija ide plavi patlidžan. Zdravo ali i vrlo praktično, jer kolut patlidžana uspešno zamenjuje čvrsto testo i dobro nosi omiljene sastojke za picu. Osim toga, fenomenalan ukus patlidžan – pice obradovat će i one zahtevnije sladokusce, a zasigurno i naše mališane.
2 plava patlidžana
so
malo putera
*
2 kašike maslinovog ulja
3-4 čena belog luka
250 g paradajza ili pelata iz konzerve
2 kašičice mešavine italijanskog začina
1 prstohvat origana
½ veze sveže mirođije
3-4 listića bosiljka
*
1 malo pakovanje gorgonzole ili drugog buđavog sira
300 g rendanog kačkavalja
biber
Korak 1: S obzirom da se ne ljušti, plavi patlidžan dobro oprati. Izrezati ga na kolutove debljine 2 cm, posoliti sa obe strane i sačekati da puste vodu. Zatim ih prosušiti i poređati u pleh malo zamašćen puterom. Kolutove patlidžana sasvim malo poprskati maslinovovim uljem, posuti štedljivo mešavinom italijanskih začina i peći u rerni 20-tak minuta na 180° C.
KORAK 2: Na maslinovom ulju kratko propržiti usitnjen beli luk, usuti iseckan paradajz, mešavinu italijanskih začina i dinstati dok se sve ne zgusne i napravi lep sos. Na samom kraju dodati origano, iseckanu mirođiju i bosiljak i prodinstati još nekoliko minuta.
KORAK 3: Izvadi patlidžan iz rerne , na svaki kolut spustiti 1 kockicu gorgonzole, sos od paradajza, malo svežeg bibera i na kraju rendani kačkavalj – više na sredinu, da ne bi iscureo na pleh. Vratiti u rernu i zapeći još nekih 7-8 minuta, dok se sir lepo ne otopi.
Služi se toplo, kao predjelo ili prilog uz neko posnije meso poput piletine ili ćuretine. Može biti i dobra večera ili užina. One kojima fali hleb, ovu patlidžan-picu će mo poslužiti na tostu.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Dagnje na buzari – prosto, a vrhunsko
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: