Ako volite lazanje, nema šanse da vam se ne dopadnu i ove bezmesne. Sir, spanać, tikvice. Obećavajuće i toliko jednostavno, da vredi probati. Zar ne?
500 g testenine za lazanje
Za fil:
500 g spanaća
600 g mladog sira ili mocarele
100 g rendanog parmezana
so, biber po ukusu
*
1 tikvica srednje veličine
Za bešamel:
100 g putera
4 kašike oštrog brašna
2 čena sitno iseckanog belog luka
4 dl mleka
1 kašičica muskatnog oraščića
2 kašičice origana
so i biber
KORAK 1: Spanać oprati, očistiti i potopiti 3-4 minuta u slanu ključalu vodu, pa tako blanširanog ocediti, ohladiti i iseckati kao rezance. Zatim izmešati sa belim sirom, a ako ustreba, dodati malo pavlake (ili kiselog mleka) da se spanać i sir lepše sjedine.
KORAK 2: Zavisno od toga koje smo lazanja – kore kupili, skuvati ih ili ne.
KORAK 3: Tikvice izrezati na kolutove i na ulju propržiti u poklopljenom tiganju, tek toliko da svenu.
KORAK 4: bešamel sos: Otopiti puter, na njemu propržiti brašno, ali da ne potamni. Pred sam kraj dodati beli luk i čim zamiriše u brašno postepeno sipati mlako mleko i neprekidno mešati žicom za mućenje, sve dok se sos ne zgusne. Na kraju posoliti, pobiberiti, dodati muskatni oraščić i origano, pa sve još malo promešati pa ostaviti sa strane da se hladne.
KORAK 5: slaganje – Dno zamašćenog pleha pokriti sa malo bešamel sosa i preko staviti sloj lazanja – kora. Na kore se, ponovo ide sloj bešamel sosa, pa smesa spanaća i sira, a zatim ravnomerno raspoređen kolutovi tikvica. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci, ali obavezno završiti sa slojem kora i bešamel sosa. Zato voditi računa da se bešamel ravnomerno rasporedi, kako bi dovoljno ostalo za završni sloj. Važno je ostaviti barem dva prsta prostora između vrha pleha i lazanje, jer će one rasti tokom pečenja.
KORAK 6: Na kraju složene lazanje još posuti narendanim žutim sirom, pleh prekriti alu-folijom i peći u rerni na 200 C oko 30 minuta. Posle skinuti foliju i peći u rerni još 10 minuta. Dobro je nožem proveriti da li su kore lazanje omekšale, ali treba znati da su lazanje su gotove kada se sir odozgo lepo zarumeni.
Sačekati da se lazanje malo ohlade pa je iseći i servirati.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Majstor amater: Hvala Kinezu: pohovane banane i sladoled
***
Bonus video: Sladoled
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: