Kuva Majstor amater: Krompir paprikaš sa mesom i noklicama

Gastro 03. jun. 202112:03
Podeli:
Krompir paprikaš sa mesom i noklicama, Majstor amater, recept dana
Foto: Vladislav Mitić

S obzirom na to da ne oduzima mnogo vremena, a ukusno je i zdravo, ovo jelo na kašiku bi trebalo da se nađe barem jednom mesečno na našem astalu.

Evo ga jedno ukusno jelo, kako se to kaže, „na kašiku“. Krompir paprikaš je izmišljen u Mađarskoj, ali se zbog jednostavne pripreme, lepog ukusa i zdravog sastava odomaćio i kod nas na Balkanu. Ime je dobio po obaveznoj začinskoj paprici, pa nije čudo što je Mađar poreklom.

Recept pred vama je balkanska verzija, koja za razliku od mađarske, samo malo „ljutne“ i nema pavlake.

O autoru:

Sastojci:

3 glavice crnog luka

1 šargarepa

3 čena belog luka

oko 700 gr mesa (pilećeg, svinjskog ili junećeg)

4 srednja krompira

1 sveža paprika babura

1 svež paradajz

1 dl paradajz pirea

1 kašika vegete

1 kašika slatke aleve paprike

2 kašičice ljute aleve paprike

so i biber po ukusu

½ šolje ulja

voda

Za noklice:

2 jajeta

200 gr brašna

½ dl vode

so

Pročitajte još:

Priprema:

KORAK 1: Iseckan luk upržiti na ulju da postane staklast, pa mu dodati beli luk, na kockice isečenu šargarepu, a po tom i meso isečeno na manje kocke ili komade srednje veličine. Dodati začine i paradajz, pa sve propržiti nekoliko minuta. Naliti zatim jednu šolju vode i sve dinstati petnaestak minuta.

Dodati zatim očišćen i na kocke isečen krompir i pa sve zaliti vodom da za prst-dva prekrije meso i krompir. Ostaviti paprikaš da se krčka na tihoj vatri oko pola sata, dok meso ne omekša i ne bude skuvano.

KORAK 2 – noklice: Umutiti jaja, pa dodati so, vodu i brašno i sve zajedno umutiti. Dobijeno testo treba da je gušće od onog za palačinke i da se razvlači poput lepka.

KORAK 3: Noklice ubacivati kašikom u vreo i kuvan paprikaš i sve prokuvati još desetak minuta.

Krompir paprikaš, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Dužina kuvanja iz recepta je odmerena za paprikaš sa piletinom. Sa junetinom ili svinjetinom paprikaš treba kuvati duže, a krompir ubaciti kasnije od mesa da se ne bi previše raskuvao.

Ukoliko želite da vam čorba iz paprikaša bude gušća, na samom kraju dodajte zapršku sa malo malo brašna i krčkajte je sa paprikašom desetak minuta.

Prijatno, želi Vam Majstor amater!

Sutra: Majstor amater kuva: Punjeno pile – moj kućni miris

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar