Kuva Majstor amater: Domaći keks podseća na lepe dane

Gastro 29. jun. 202112:03
Podeli:
Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Ja i sad posle toliko godina sa detinjastim nemirom osećam miris jedne uglancane kartonske kutije u kojoj su, iz godine u godinu „odmarali“ ti majčini slatki čarobni keksići.

Pravile su ga naše majke i bake. Nijedna svadba, slava, doček nove godine ili rođendan nije mogao proći bez domaćeg keksa. Zato što je ukusan, ali i praktičan.

Brzo se pravi i časkom „izbaci“ i količina za veći broj gostiju. I ne samo to. Uz kaficu, čaj ili vince mogu da se grickaju danima posle. Svakim danom, sve su ukusniji.

O autoru:

A ja i posle toliko godina sa detinjastim nemirom osećam miris jedne uglancane kartonske kutije. Mirisna, čak i kada je prazna. Da otkrijem tajnu.

Taj nezaboravni miris dolazio je od slatkih čarobnih keksića, koje je majka pravila i iz godine u godinu, svaki put odlagala u tu istu kutiju. Kutije više nema. Ostale su samo uspomene i ovaj recept koji podseća na lepe dane.

Sastojci

3 jaja

200 gr šećera

1 kesica vanila šećera

½ kesice praška za pecivo

250 gr masti

1 izrendana korica od limuna

800 gr brašna

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Prvo mikserom umutiti sve navedene sastojke osim brašna. Zatim postepeno dodavati brašno i nastaviti mešanje varjačom ili dodatkom za testo na mikseru. Na samom kraju masu zamesiti rukama na brašnjavoj radnoj površini. Gotovo testo treba da bude glatko i malo tvrđe, ali ni pretvrdo ni premekano.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Fiksirati kalup (dodatak) na mašinu za mlevenje mesa, napuniti mašinu i sasvim lagano proterivati kroz njega spremljeno testo. Kolačiće formirati na željenu dužinu i redjati u pleh obložen pek papirom.

KORAK 3: Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C 15-tak minuta. Gotovi su kad kad odozdo dobiju braonkastu boju, a sa gornje strane ostanu belkasti i sasvim malo zarumene.

Posluženje

Mogu se poslužiti posuti sa šećerom u prahu uz čaj ili kafu. Treba znati da su za jelo najukusniji posle nekoliko dana.

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Saveti uz ovaj recept

– Ohlađene keksiće možete umočiti do pola u čokoladu i posuti seckanim oršastim plodovima, kokosom ili sl.

– Pre nego zamesite testo, ukoliko želite možete brašnu dodati kokos, izrendanu čukoladu ili (i) orašaste plodove.

– Ukoliko ne koristite mast, zamenite je puterom ili margarinom, pri čemu će se izmeniti odnos brašna i masnoće. Najbolje je, u tom slučaju, postepeno dodavati brašno dok ne postignete potrebnu tvrdoću testa.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Domaća pašteta od šampinjona kao kavijar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar