Majstor amater
Foto:Shutterstock

Grisine domaće, za hiljadu situacija, ali i na hiljadu načina! Ja ih „rasturam“ uz moj omiljeni umak od mirođije ili ih onako slankaste umačem u maslinovo ulje. Uvek su mi u blizini maslinke i salata od rukole. Sve to uparujem, podjednako dobro sa mojim domaćim rozeom ili kriglom hladnog piva.

Bezbroj je prilika u kojima se može poslužiti ova ukusna i zarazna grickalica. Kada imamo goste ili spremamo žurku, zakusku ili neku sedeljku. Za klince na dečijim rođendanima, za dopunu slavske trpeze, za zanimaciju na putovanjima ili kada nam dolazi društvo na meze ili kućni sportski TV spektakl.

O autoru:

Grisine domaće, za hiljadu situacija, ali i na hiljadu načina! Zavisno od vaše mašte i pronicljivosti, u osnovno testo možete staviti najrazličitije začine i dodatke! Bezbroj mogućih kombinacija i uvek nova grickalica. Komplimenti sipaju, a vi uvek novi i zasluženo ponosni. Bez mnogo utrošenog vremena i robije u kuhinji.

Sastojci:

Za testo:

400 g mekog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

1 kašičice soli

1 kašičica šećera

2 kašike konjaka

500 g kremastog sira

200 g putera ili margarina

Za posipanje:

1 jaje za premazivanje

krupna morska so

mak (mleven ili ne)

susam

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Dodati sir i na komadiće usitnjen puter. Sve izmešati, pa rukom umesiti testo. Pokriti ga providnom folijom i ostaviti u frižider da odmori barem sat vremena. Ukoliko ćete grisine na kraju posuti sa krupnom solju, budite odmereni sa soljenjem testa.

KORAK 2: Kada odstoji, na brašnjavoj radnoj površini razviti testo u pravougaonik na 4-5 mm debljine. Izrezati ga zatim na rezance širine oko 1 cm, pa ih uvijati u spiralu, tako što se uhvate za obe strane i krajevi rotiraju u suprotnom smeru.

Majstor amater
Foto:Shutterstock

Korak 3: U pleh obložen pek-papirom ređati sa malim razmakom uvijene trakice testa, pa ih premazati jajetom i po želji posuti sa krupnom solju, makom ili (i) susamom. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-ak minuta, zavisno od njihove debljine. Gotove su kada dobiju lepu
zagasito zlatnu boju.

Posluženje

Grisine poslužite sa umakom po želji. Bitno je da bude dovoljno kremast, a ne vodnjikav, da ga u grisini ne bi upijao. Ja ih „rasturam“ uz moj omiljeni umak od mirođije ili ih onako slankaste umačem u maslinovo ulje. Uvek su mi u blizini maslinke i salata od rukole.

Majstor amater
Foto:Shutterstock

Saveti uz ovaj recept

Ukoliko volite više hrskave grisine, secite uže tračice testa, a za mekše i manje hrskave – obrnuto.

Evo ideja sa čim sve možete posuti grisine. Ja moje, zavisno od raspoloženja, posipam krupnom morskom solju, makom, susamom, izrendanim parmezanom ili pekorino sirom, mlevenom paprikom, kimom, svežim ruzmarinom, majčinom dušicom…

Prijatno, želi Vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Koh od griza – fensi veteran?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar