Kod nas su veoma cenjene i redovan gost na trpezama širom Srbije. Zbog izuzetnog ukusa i jednostavne pripreme čufte su postale sinonim za jelo domaće kuhinje - simbol doma i porodice. Naročito ako su još pripremljene u paradajz sosu. Kao ove današnje.
Ne zna se pouzdano gde i kako su se prve ćufte pojavile. Razni recepti ovog jela mogu se naći širom Evrope i Azije. Evropski lider za ćufte je Italija, a azijski nesumnjivo Turska.
Recepti se razlikuju po načinu pripreme i vrsti mesa. Prave se od svinjskog i junećeg, ali i od pilećeg, jagnjećeg i telećeg mesa. Sosovi i prilozi, zavisno od podneblja, mogu takođe biti raznovrsni. Zajednička im je stečena popularnost i uvek usitnjeno ili mleveno meso od koga se spremaju.
Kod nas su veoma cenjene i redovan gost na trpezama širom Srbije. Zbog izuzetnog ukusa i jednostavne pripreme čufte su postale sinonim za jelo domaće kuhinje – simbol doma i porodice. Pripremljene u paradajz sosu pogotovo. Kao ove naše današnje.
½ kg junećeg mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica sitno seckanog crnog luka
50 gr dimljene slanine-sitno iseckane
2 čena sitno seckanog belog luka
2 kašike hlebnih mrvica
1 kašičica vegete
1 kašika ulja
so , biber po ukusu
2 kašičice mlevene paprike
0,5 dl ulja
3 kašike brašna
½ L kuvanog soka od paradajza ili pelata
3 čaše vode
so po ukusu
1 kašika šećera
1 kašičica mlevene paprike
KORAK 1: Pripremiti ćufte tako što će se šakom dobro izmešati svi navedeni sastojci za ćufte. Od tako sjedinjene mase formirati u loptu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi sos.
KORAK 2: Kratko propržiti brašno na ulju, pa dodati paradajz sok i izmešati. Postepeno, na srednjoj temparaturi i uz mešanje dodavati vodu, pa zatim i začine.
Čim sos proključa, jednu po jednu kuglicu mesa apustiti u vrijući sos. Sniziti temperaturu i krčkati na tihoj vatri oko 30 minuta.
Ja kao prilog za ćufte koristim pire krompir ili špagete. Što se mene tiče, oba priloga savršeno idu uz paradajz sos, tako da ćete ostati uskraćeni za moju preporuku. Odlučite sami ili odaberite nešto treće. Možda rižoto. Što da ne.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: