Ovo je autobiografski tekst o mojoj pici sa četiri sira, za čiji recept ne nosim nikakve zasluge.
Sa mojim beogradskim prijateljima jedno vreme sam redovno odsedao u nama obližnjem italijanskom restoranu. Iako su imali sjajnu hranu, poznato je da ja preterano ne ljubim te „žabarske“ gastro bravure. Pogotovo ne u njihovoj beogradskoj izvedbi, koju neretko kreiraju priučeni „roštilj majstori“.
Na sreću, ovde to nije bio slučaj. Pravili su moje omiljeno jelo – Pizza Quattro Formaggi. Iako je bila savršena, malo sam je „unapredio“.
Po mojoj želji, za mene bi preko sira „bacili“ i po neki list njeguške pršute. Ubrzo je, ovako oplemenjenu pica od četiri sira jelo celo društvo. I to kao „Brankovu picu“.
Ali da se razumemo, to nije bila pohvala za nekakvu moju kulinarsku veštinu, već priznanje meni, kao dosetljivom gurmanu i sladokuscu. Kasnije sam počeo da je spremam u kućnoj varijanti, dabome, po receptu Đovanija, kako sam od milja zvao kuvara tog restorana. Dan-danas, nisam siguran da li mi je dao svoj tačan recept. Jedno jesam. Onaj deo sa pršutom je, bez dileme, autentičan.
Za testo:
400 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
so po ukusu
*
1 dl tople vode
150 g jogurta
½ dl maslinovog ulja Ili suncokretovog
Za premaz testa:
malo maslinovog ulja i origana
Za nadev:
100 g gorgonzole ili nekog buđavog sira
100 -150 g mocarela sira
150 g narendanog sira tipa kačkavalj
40 g rendanog parmezana
pršut (po želji)
#related-news_0
KORAK 1 – priprema testa: Sa brašnom izmešati suve sastojke – šećer, kvasac, so. U drugoj posudi pomešati mokre sastojke – toplu vodu, jogurt i ulje, pa u njih dodati polovinu pripremljenog brašna sa suvim sastojcima. Mešati sve varjačom 2-3 minuta, pa usuti preostalo brašno i nadalje mesiti rukom, sve dok se ne dobije meko testo, koje se sasvim malo lepi za sud i prste. Sa malo brašna testo posuti sa svih strana, spustiti ga u neki sud, pokriti i ostaviti u toplom jedan sat da nadođe.
KORAK 2: Po protoku sat vremena testo premesiti, pokriti kuhinjskom krpom i pustiti da odmori još 10-ak minuta. Zatim ga razaviti oklagijom ili ručno rarvući prstima. Tako oblikovano prebaciti na pek-papir i dati mu željeni, konačan oblik pice. Ostaviti blaga zadebljanja po ivici testa, a ostalu površinu blago izbockati viljuškom.
KORAK 3 – slaganje fila: Testo prvo premažite mešavinom maslinovog ulja i origana. Zatim ravnomerno rasporedite gorgonzolu izmrvljenu na manje komadiće, mocarelu narezanu na kriške i odozgo pospite naribanim kačkavaljem i parmezanom. Ja imam običaj da na kraju preko pice položim nekoliko listova pršuta, a vi odlučite šta će te.
KORAK 4. Pripremljeno testo sa sastojcima je najbolje, zajedno sa pek-papirom navući na pregradnu rešetku šporeta da se na njoj peče. Ubaciti picu u rernnu zagrejanu na najaču temparaturu i peći 7, 8 minuta, tj. dok joj krajevi ne porumene. Izvaditi je iz rerne i ivice premazati sa malo ulja.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Kiseli kupus – zimnica za svačiji džep
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA