Kuva Majstor amater: Brancin u soli – pravi ritual!

Gastro 06. mar. 202111:55
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kao što znate, ribe "plivaju" tri puta: u moru, maslinovom ulju, u dobrom vinu. Ova naša, današnja ume i da "zaroni" i to u čistu morsku so. Priprema ribe po ovom receptu je pravi, veoma atraktivan ritual koji će zadiviti vaše goste. Kada je ja spremam, prisutna "publika" mi spori da sam Majstor amater. Kažu samo Mastore, majstore!!!

Riba u soli je efektan način pripreme bele ribe – većih komada brancina, orade, zubaca … Riba u soli, a nije presoljena!?

O AUTORU:

Naprotiv ovako pečena, uz začinsko bilje, vrlo je ukusna i nadasve – sočna. Pod belom ribom se prvenstveno misli na brancina ili belog morskog vuka, lubina, lubena, smuduta, agača, morskog grgeča, što su samo neka od tridesetak imena kojim ovu izvrsnu ribu zovu na Jadranskoj obali. Blizak je rođak smuđu i grgeču, koji spadaju među najukusnije rečne ribe. Koliko je riba zdrava za ljudsku ishranu, suvišno je nanovo podsećati. Posebno brancin koga, zbog niskog sadržaja masti, ne retko uključuju u dijetalnu ishranu.

Priprema ribe po ovom receptu je pravi, veoma atraktivan ritual koji će zadiviti vaše goste. Kada je ja spremam, prisutna „publika“ mi spori da sam Majstor amater. Kažu samo Mastore, majstore!!!

Sastojci

2 kg krupne morske soli

Brancin oko 1,5 kg

Limun i pomorandža izrezani na kolutove

Malo peršunovog list ili ruzmarina

2 čena belog luka

3 belanca

Priprema

KORAK 1: Brancina dobro osušite, kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Ribu sasvim malo iznutra posolite, napunite sa nekoliko kolutova limuna i pomorandže, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Ako brancin nije već očišćen u ribarnici biće dovoljno da se iz njega izvadi utroba i uklone škrge.

Nije nužno skidati krljušti, jer će se one prilikom pečenja u soli odvojiti zajedno sa kožom.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

KORAK 2: Da bi se riba umotala u so, prvo se belanci (od tri jaja) odvoje i umute u sneg, pa se potom u njega naspe oko 2 dl obične vode. Nadalje se uz mešanje dodaje krupna so, da bi se napravila čvrsta masa.

KORAK 3: U plehu za pečenje, od polovine pripremljene smese napravi se podloga (debljine oko 1 cm), i na nju položi brancin. Prekrije se i utapka sa ostatkom smese od soli i belanca. Treba obratiti pažnju da riba bude potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora toplote, pa se tako riba ravnomjerno peče.

KORAK 4: Ribu umotanu u so peći u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Ako je veća riba duže je i vreme pečenja.

KORAK 5: So je oko ispečene ribe stvorila lepu, tvrdu koricu. Uz pomoć metalnog predmeta treba razbiti oklop, ukloniti so, zaliti maslinovim uljem da se sija i poslužiti.

Foto: Shutterstock
Posluženje

Ja odvojim glavu i isfiletiram ribu. Obično je serviram na zajednički oval (katkada podelim na porcije da se gosti „ne posvađaju“), malo pobiberim, zalijem maslinovim uljem i pospem peršunom i ukrasim kriškama limuna.

Prilog

Krompir, blitva i marinada.

Krompir se skuva i izreže na kolutove, a blitva izblanšira i isecka na rezance. Sve zajedno se pospe iseckanim belim lukom i zalije maslinovim uljem.

Za marinadu iseckajte na sitno beli luk, zatim ga pomešajte sa maslinovim uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nakapajte limunov sok po ukusu.

Vinska preporuka

Riba je sama po sebi lagana hrana, a sa laganom hranom dobro ide belo vino. Brancin, pripremljen po ovom jednostavnom receptu sa začinima, tražiće belo vino punijeg tela, možda čak i laganije crveno vino koje se inače uz tako nežnu ribu ne pije. Bilo bi dobro da „dočepate“ nekog belog pošipa, ali sam siguran da će vam prijati i neka od kontinentalnih vina, kao što je rajnski rizling (sa ne više od 12 procenata alkohola). Nećete pogrešiti ako izaberete dobar rose, s tim da obavezno mora biti suvi – nikako muskatni.

 

Dobro je znati – 5 kulinarskih saveta: Kako do sveže ribe?
Foto: Shutterstock

Pogledajte je u oči – sveža riba ima bistar pogled!

Prilikom kupovine birajte svežu ribu, koja klizi, ima svetlu kožu i koja se presejava na svetlosti. Iako nas sluz često asocira na kvarne proizvode, kod ribe to nije slučaj. Ukoliko je sluzava, to je znak da je sveža i skoro ulovljena.

Mora biti tvrda, meso čvrsto na dodir, a ne meko i elastično. Ima crvenkaste škrge, čije su pojedinačne pregrade odvojene i nisu slepljene.

Pogledajte je u oči – sveža riba ima bistar pogled, tačnije ima sjajne oči.

Ribu ćete najlakše očistiti od krljušti ako je istrljate vinskim sirćetom ili prethodno potopite je na kraće vreme u sud sa vrelom vodom.

Ako ne možete odmah da spremate ribu, očistite ju, natrljajte krupnom solju spolja i iznutra i uvijte u krpu umočenu u razblaženo sirće, pa u drugu – suvu krpu. Riba ovako može bezbedno ostati u frižideru najmanje 24 časa.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater !

Sutra:

Majstor amater kuva Vojvođansku supu – al se nekad dobro jelo!

Komentari

Vaš komentar