Kuva Majstor amater: Pile na morskoj soli, bez imalo masnoće

Gastro 02. mar. 202112:04
Podeli:
Foto: Shutterstock

Pile na morskoj soli je najjednostavniji recept za najneobičnije jelo! Bez imalo masnoće i bez začina, a ispadne ukusno, hrskavo, sočno i meko kao duša – da prste poližeš...

Moja sestra Branka je sjajna i nenadmašna u kuhinji. Uprkos tome, sa nepoverenjem sam se, na njen nagovor pre više godina, upustio u pripremu jela za koje su potrebni samo pile i so!? Bez trunke masnoće.

O autoru:

Čuj, bez masnoće. Bez ulja, masti, putera – bez ikakve masnoće i bez začina! A pile ispadne, kako me je Keka ubeđivala „ukusno, hrskavo, sočno i meko kao duša – da prste poližeš“. I bilo je baš takvo – nisam se pokajao. Siguran sam da nećeti ni vi. Evo ga, pred vama je najjednostavniji recept za najneobičnije jelo.

Sastojci

jedno pile

300 – 500 gr najbolje krupne morske soli

Priprema

KORAK 1: Po celoj površini posude u kojoj se peče pile, ravnomerno rasporediti so na debljinu od oko jednog centimetra. Posušeno pile staviti na so. Postaviti ga grudima okrenutim na dole. Može se raseći po grudima, raskriliti ga pa tako otvorenog pritisnuti, da dobro prilegne na so… Meso se ne soli, ne dodaju mu se nikakve masnoće!

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Sud sa piletom stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i zaboravite na njega oko 1 do 1,5 sat, zavisno od veličine pileta. Dok se peče, nema polivanja, dolivanja, okretanja. Ništa.

KORAK 3: Na slobodan prostor oko pileta (ako je pokriven solju) ja stavim nekoliko celih, oljuštenih krimpira, da se zajedno peku.

KORAK 4: Na kraju, kada se pile izvadi, korica je reš, masnoća iz njega je iscurila, a meso je gotovo neslano. Malo se ohladi pa izreže, iako se kosti same odvajaju od mesa. Poslužiti uz omiljenu salatu i čašu-dve dobrog vina.

Foto: Shutterstock

Vinska preporuka

Ako sledimo načelan enološki stav da uz bela mesa ide belo vino, ja bih se sasvim sigurno opredelio za šardone ili sovinjon blan. Ipak ljubitelji crvenih vina neće pogrešiti ako odaberu merlo ili pino nuar.

Prijatno, želi vam Majstor Amater !

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram