Šta kažu vaši porodični recepti za omiljenu nam sarmu?
Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – ide li jaje u smesu za sarme jaje ili ne ide?
Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
U anketi na stranici 24sata.hr ispada da vode oni koji smatraju da jaje treba staviti u smesu za sarmu. Na kojoj ste vi strani?
Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u „Knjizi za svaku ženu“ koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.
3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike u sitne kocke izrezane suve slanine
2 velike kašike masti
1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
izrezani kiseli kupus
2 velike kašike soli
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.