brauni
Braunis; Foto: Libor Vrska / Alamy / Alamy / Profimedia

Brauni je sinonim za čokoladni kolač, svi ga vole, a može se praviti u najrazličitijim varijantama. Mi vam predstavljamo recept po kojem će vam za pripremu biti potrebno tek nešto više od 20 minuta.

Brauni (brownie) je tradicionalni američki čokoladni kolač koji je prema legendi nastao krajem 19. veka u Čikagu. Navodno je Berta Palmer, čiji je muž držao Palmer haus hotel, tražila od šefa kuhinje da osmisli kolač za dame koje će prisustvovati Svetskoj izložbi Kolumbije, koji će ličiti na tortu, ali biti manji od parčeta torte, tako da lepo može da stane u paket s ručkom. Rezultat je bio, pogađate – brauni, čokoladni kolač s orasima i glazurim od kajsije. Takav se služi i u današnjem Palmer hotelu, mada je u međuvremenu dobio gomilu različitih varijanti.

Mi vam ovog puta predstavljamo jednu laku i brzu sa mlevenim keksom.

Sastojci

450 g putera

250 g čokolade za kuvanje

250 g šećera

200 g mlevene plazme

50 g kakao praha

250 g brašna

50 g seckanih lešnika

6 jaja

Pročitajte još:

Priprema

Istopite zajedno puter i čokoladu. U međuvremenu, penasto umutite šećer i jaja, pa im dodajte istopljenu čokoladu.

U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao, bademe i plazmu, pa onda sve sjedinite.

Smesu prespite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Za 15 minuta kolač bi trebalo da bude gotov. Kad se ohladi secite na kocke i servirajte uz kafu ili sladoled od vanile.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar