Jedan od najpoznatijih svetskih kulinarskih portala "Taste of Home" objavio je recept koji je pogledalo više od milion ljudi.
Za pitu od sira i limuna možete koristiti kupovno testo za tart, a možete i sami da ga ispečete, prenosi punkufer.hr. U svojim receptima Amerikanci koriste šoljice a jedna odgovara 198 g šećera, 228 g šećera u prahu, odnosno 120 g brašna.
Sastojci za koru:
150 g brašna
25 g šećera u prahu
125 g putera
1 kašika ledene vode
1 kašika kisele pavlake
Krem od limuna
1 i 1/4 šoljica šećera
6 kašika gustina
1 i 1/4 šoljica vode
1/2 kašičice soli
2 kašike putera
2 kašičice narendane limunove korice
1/2 šoljice limunovog soka
4-5 kašika žute jestive boje za kolače prema želji
Krem od sira:
310 g kremastog sira
3/4 šoljice šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
slatka pavlaka ili šlag, prema želji
Priprema:
Izmiksirajte ili umesite ručno brašno s hladnim puterom iseckanim na listiće i ostalim sastojcima, pa testo oblikujte u kuglu, zamotajte u krpu ili plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje pola sata.
Kalup za tart pospite brašnom i po njemu rasporedite testo. Izbockajte ga na nekoliko mesta viljuškom, položite papir za pečenje ili pirinač kako se testo ne bi dizalo tokom pečenja. Pecite na 180 C 15-20 minuta.
Pomešajte 3/4 šoljice šećera, gustin i so u šerpici, pa umešajte vodu neprestano mešajući. Zagrejte do ključanja na laganoj vatri, pa je smanjite i dodajte ostatak šećera i kuvajte dva minuta.
Sklonite sa ringle, ubacite puter, nastruganu koricu limuna i prema želji, boju za kolače. Dodajte limunov sok i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko jedan sat.
Za krem od sira izmešajte kremasti sir i šećer u prahu te limunov sok, a prema želji dodajte i slatku paavlaku.
Napunite koru za pitu kremom od sira pa dodajte krem od limuna i ohladite preko noći. Prijatno.