U blizini litica Mohera, prirodnog fenomena i jednog od glavnih simbola Irske, smestila se zabačena kućica, okružena zelenim poljima. Kilometrima je udaljena od najbližeg grada i izgleda kao prava definicija ruralne Irske, a pritom se može pohvaliti i – Mišlenovom zvezdicom.
Mada je popularna među turistima, okruženje i rustikalni izgled ove kuće daleko su od sveta finih restorana s belim lanenim stolnjacima. Ipak, nekoliko meseci nakon što su kuvar Robi Mekoli i njegova supruga Sofi otvorili Homestead Cottage u okrugu Clare, Mišlenov vodič mu je dao zvezdicu, dok su ga drugi vodiči proglasili najboljim restoranom u Irskoj, piše CNN.
Pre godinu i po Mekoli ke napustio kuhinje nekih od najboljih restorana u Velikoj Britaniji i Irskoj kako bi kuvao u ovoj kućici na litici s pogledom na Atlantik. I suprotno nekim mišljenjima, rustikalno okruženje nije naštetilo restoranu, a Mišlen (Michelin) ga je nazvao „sigurno najruralnijim“ među novijim dobitnicima zvezdica.
Škot Mekoli i njegova supruga, francuska ugostiteljka, više su zainteresovani za jedinstvene ukuse zapadnog kutka Irske nego za osvajanje nagrada, a Mekoli na zapadu Irske živi od 2013. godine i, kako kaže za CNN, oduvek je osećao neku vrstu privlačnosti prema okrugu Clare jer je njegova majka iz ove regije.
Nakon školovanja na Kraljevskoj akademiji kulinarskih umetnosti u Londonu i kuvanja u vrhunskim restoranima kao što su Number One u Edinburgu i Campagne u Kilkeniju u Irskoj, zaposlio se u restoranu u hotelu Gregan’s Castle u Burenu, gde je konačno postao glavni kuvar i upoznao svoju buduću suprugu.
Jedan lokalni preduzetnik ponudio je bračnom paru zakup 200 godina stare kuće u okolini Dulina u blizini poznatih litica Moher. Mekoli je bio skeptičan, ali Sofi, koja je tada bila u osmom mesecu trudnoće, rekla je da bi mogli da probaju. Imali su šest nedelja da otvore restoran, a dve nedelje pre otvaranja, Sofi je rodila Iris.
Prvih nekoliko nedelja nakon otvorenja u julu 2023. bilo je tiho. Zatim je došla odlična recenzija The Irish Timesa i Mekoli kaže da je nakon toga krenula ludnica. Do februara 2024. imali su Mišlenovu zvezdicu.
„To definitivno nije bilo nešto što smo očekivali, pogotovo ne tako brzo“, kaže kuvar.
Homestead Cottage nudi set umesto à la carte jelovnika, što znači manje otpada. Mekoli uživa u slobodi da može da se prilagodi umesto da se drži napisanog jelovnika, a većinu sastojaka uzgajaju sami, u svojoj bašti.
Osim jela, posetioci ovog restorana uživaće u sasvim ruralnom ambijentu – stolovi su ovde, na primer, napravljeni od podnih dasaka starog mlina, s nogama od starih Singerovih šivaćih mašina.
„Mislim da kuvamo dobru hranu i nadam se da će Mišlen to i dalje ceniti, ali nismo previše zaokupljeni time. Na kraju, nama treba pun restoran da platimo račune i platimo svoje osoblje, a ne da imamo prestiž Mišlenove zvezdice“, kaže Mekoli.
Na njihovoj zvaničnoj stranici stoji da koriste samo sveže, lokalne i sezonske namirnice, kao i da se jelovnici stalno menjaju. Takođe, u ponudi nemaju veganske obroke ni obroke bez laktoze, a što se cene tiče, degustacijski meni od pet sledova za ručak košta 85 evra po osobi, prenosi Index.hr.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare