Foto: Printscreen/Instagram/keithurban

Kris Martin iz benda Coldplay, Kit Urban, Džon Ledžend, Jangblad ili Christine and the Queens samo su neke od muzičkih zvezda rešenih da, koristeći se društvenim mrežama, pobede izolaciju nametnutu širenjem koronavirusa i fanovima prirede male koncerte "iz sobe u sobu".

Kris Martin svirao je uživo na Instagramu set od pola sata, usput razgovarajući sa fanovima, a među pesmama se našla i njegova verzija Bouvijeve „Life on Mars“. Njegov gest potom je prenet i u okviru kampanje Svetske zdravstvene organizacije pod nazivom „Zajedno, kod kuće“.

A Jangblad je, samo četiri dana nakon što mu je odložena turneja zbog pandemije, priredio šou od punog sata, pozivajući iz Los Anđelesa svoje fanove na đuskanje dok on svira iz prazne prostorije.

“Popnite se na svoj krevet, kuhinjski sto, na kauč i – skačite”, uzviknuo je pop-panker pred kamerom, a potom odsvirao “Anarchist”.

U svom “uključenju uživo” na Instagramu, Jangblad je i kuvao i zabavljao se u društvu sa glumicom Belom Torn i reperom Mašinganom Kelijem, pijući, usput, „korona“ pivo”.

– Hteo sam da unesem među ljude malo pozitive, smeha i emocija. Ne želim da prihvatim to da ne budem s fanovima. Nije sad vreme za predaju, nego vreme da se misli malo van ustaljenih načina, jer iz loših situacija i očaja nastaje neverovatna umetnost, bez obzira na formu – ispričao je on za magazin “Valčer”.

Za Eloiz Adelaid Letisje, poznatiju pod firmom Christine and the Queens, mnogo su značajniji živi nastupi od snimanja albuma. Ova “nova zvezda evropskih festivala” zato se odlučila da svake večeri priprema žive nastupe iz studija u Parizu.

“Zašto se ne bismo sretali svakog dana u 18 sati na mom nalogu na Instagramu. Naći ću načina da se izborim sa gluvilom. Očekujte i goste i čudne koncepte”, poručila je ona.

Prvi u seriji njenih nastupa započet je novim singlom “People I’ve Been Sad”, snimljenim pred najbližim saradnicima.

Kantri muzičar Kit Urban u sve je uvukao i svoju suprugu, glumicu Nikol Kidman, nazivajući je „jedinom osobom u publici“. Njegov nastup, sa nasmejanom Kidmanovom u pozadini, pogledalo je u trenutku nastajanja ovog teksta više od 320.000 oduševljenih pratilaca.

Foto: Printscreen/Instagram/keithurban

„Nema potrebe da idete daleko tražeći ljude koji žive svoj život i vraćaju vam osmeh u svom ovom haosu“, poručila je izvesna kellywill37 nakon što je ispratila Urbanov nastup.

Sličnu akciju najavili su i keltski pankeri iz Dropkick Murphys, voljni da na društvene mreže u četvrtak postave svoju svirku održanu za Dan Svetog Patrika, piše BBC.

Neki od muzičara odlučili su se da urade nešto slično, s tim da svoje nastupe povežu uz šire akcije prikupljanja novca. Džon Ledžend će, takođe na Instagram lajvu, u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije nastupiti pod banerom “Zajedno, kod kuće”.

A muzičar Frenk Tarner ispričao je da će svoju svirku na Fejsbuku pretvoriti u kampanju za skupljanje novca za njegovu “porodicu na turnejama, koji su se našli u finansijskoj stisci u trenutnoj situaciji”, misleći na roudije, tehničare i celu armiju ljudi uključenih u organizaciju koncerata.

Da bi pomogli muzičarima i njihovim saradnicima, portal “Gigs gajd” izdvojio je posebnu rubriku u kojoj najavljuje „virtuelne nastupe širom sveta“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram