Foto: VOLODYMYR VAKSMAN / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz muziku je sve lakše, stara je izreka, a nema razloga da tako ne bude i u (samo)izolaciji zbog epidemije koronavirusa. Bilo da ste primorani da provodite vreme kod kuće ili preventivno ostajete između četiri zida, predlažemo vam kako da nadoknadite potrebu za koncertima ili, jednostavno, poslušate nešto zbog čega ćete se osećati bar malo ispunjenije i bolje.

Klasična muzika uživo

Koncertne dvorane i sale širom sveta su zatvorene, ali su mnogi izvođači i organizatori koncerata klasične muzike, poput Berlinske filharmonije, Seulske filharmonije, njujorškog Društva za kamernu muziku Linkolnovog centra, Bajernske gradske opere iz Minhena ili Gerila opere iz Bostona odlučili da predstojeće koncerte prenose onlajn.

I njujorška Metropoliten opera prenosiće uživo nastupe, prema određenom rasporedu, a muzika iz čuvene dvorane može se slušati na njihovoj stranici na internetu. Eto prilike da, u realnom vremenu ili kasnije, na njihovim kanalima na „Jutjubu“, uživate u vrhunskim izvođenjima dela klasične muzike.

Snimci rok koncerata

Snimci celih koncerata rok muzičara (od klasika poput Led Zeppelin, Džoan Džet ili New Order, preko U2 i bendova „grandž talasa“ sve do Trikija, Džeka Vajta i Noela Galagera), bilo da su to nastupi na festivalima, stadionima i salama širom sveta ili „kamerne“ svirke poput onih na čuvenom radiju KEXP, mogu se besplatno naći na jutjub kanalu „Complete concerts“.

Albumi

Nismo još ni preslušali pažljivo sve albume koje smo propustili da čujemo, među njima i one koji su se našli na referentnim listama najboljih izdanja u 2019, a već u prva dva i po meseca snimljeno je pregršt njih koje bi vredelo makar čuti. Evo 10 mogućih ideja:

Tame Impala – The Slow Rush (Modular)

„The Slow Rush“ čertvti je album psihodeličnog projekta iza kog stoji multiinstrumentalista Kevin Parker. Muziku sa ovog albuma, nešto mekšeg od prethodnih, muzički portali opisuju kao ostvarenje sa „kompozicijama bogatim i promišljenim kao i uvek“. Na ovom albumu se Parker, piše „Pičfork“, između ostalog suočava sa svojom samoizolacijom, a pojedini slušaoci dodaju da je upravo izumeo novu podvrstu muzike: melanholični optimizam.

Algiers – There is No Year (Matador)

Gospel-pankeri „Algiers“, čijoj odličnoj svirci je publika u Srbiji svedočila prošle godine u ovo vreme, objavili su krajem januara treći album. Kritike su pozitivne, hvali se njihova raznolikost u zvuku, promišljeniji tekstovi i bolja artikulisanost izvođenja nego na prethodnim pločama.

Stormzy – „Heavy Is the Head“ (#Merky / Atlantic)

„Drugi Stormzyjev album – ‘Heavy Is the Head’ – čini upravo ono što bi trebalo, lansirajući ga među najvrednije umetnike trenutka na širem planu popularne muzike, te stvarajući od njega posebno važnu kulturnu figuru današnjice i glasnogovornika afrobritanske manjine“, piše Dragan Ambrozić u recenziji za ovaj album.

Roberto Fonseka – Yesun

Afrokubanski pijanista i pevač sa svojim bendom na devetom albumu kombinuje različite stilove, od džeza i klasike do repa, fanka, regetona i elektronike. Za ovaj album je rekao da je upravo onakav kakav je uvek želeo da snimi. Neke od pesama su smirene i setne, a neke prosto vuku na ples.

The Wire – Mind Hive (Pinkflag)

I ništa bez starih (post-pank) asova. Često nekako ispadne da se na listi najboljih albuma nalaze bendovi i kantautori koji su najbolje albume pravili i 30 ili 40 godina ranije. To bi se, sudeći po albumu „Mind Hive“, već na prvo slušanje moglo reći i za Wire. Tu su i gitare u brišućem letu i elektronika.

Caribou – „Suddenly“ (Marge/City Slang)

Kanađanin Den Sneit, sklonjen iza više pseudonima, najpoznatiji kao Caribou, objavio je dugo očekivani album „Suddenly“ i odmah su stigle pohvale slušalaca i kritike. Ovo je njegov, slažu se i jedni i drugi, najdirektniji album do sada, a na njemu se njegov falset kreće između roka, trepa, popa i elektronike.

Tindersticks – No Treasure But Hope (City Slang)

Ljubitelji muzike britanskog benda Tindersticks znaju dobro, pre „No Treasure But Hope“ imali su 11 prilika da se u to uvere, da Stjuart Stejpls i društvo ne snimaju loše albume. Ni na najnovijem, objavljenom krajem prošle godine, ne prestaju poređenja sa Nikom Kejvom, ali ovaj put, kako primećuje „Gardijan“, sličnosti ima i sa bendom Lambchop. Muzika za kasne noćne sate. I priprema za još jedan njihov beogradski koncert, zakazan za 8. maj u Kombank dvorani.

A u međuvremenu, ovih dana nove albume objavljuju i Morisi („I’m Not a Dog on a Chain“) i Pearl Jam („Gigaton“), u aprilu se očekuju The Strokes („The New Abnormal“), u maju The Killers („Imploding the Mirage“)…

Domaći bendovi pomalo su zatajili sa novim izdanjima od početka godine. Skrenimo, međutim, pažnju na nekoliko albuma, zažmurivši na jedno oko na to kada su objavljeni.

Buč Kesidi – Euforija (Kontra, 2019)

„Prepoznatljive situacije i dileme svih tinejdžera i dvadesetogodišnjaka ikad izgubljenih u gradovima, sažete su na ovoj ploči u omladinsko remek-delo kakvog još nije bilo na našem jeziku“, piše Dragan Ambrozić o albumu „Euforija“ benda Buč Kesidi.

Detour – TourDetour (Aquarius Records, 2018)

„Detour“ je morao da otkaže koncert u beogradskom Domu omladine zbog koronavirusa, ali dok čekamo da se utvrdi novi datum tu su albumi ovog alter/pop benda iz komšiluka. Nenad Borgudan je više puta pokazao da ume da napiše odlične pesme, sam ili sa Majom Posavec („Plešem sama“, „Snijeg“…). Odlučili smo se, ipak, za njihov najnoviji album, na kom peva Gina Viktorija, jer ipak zvuči vedrije i optimističnije.

Razni izvođači – „Jutro će promeniti sve“

Za koju god kompilaciju istog imena se odlučili, bilo onu iz 2007. sa pesmama Repetitora, Goribora, Petra Rudića sa Zoe Kidah, Ilije Ludviga, Pionira 10… ili sa muzikom iz serije na kojoj su, uz originalnu muziku Janje Lončar, i pesme Velikog prezira, Fish in Oil, Idola, Bajage, Obojenog programa, Darkwood Duba, Svemirka, Eyot, Majki, Minilinije, sve do Turista i Vizelja – naći ćete nešto vredno slušanja.

Onlajn muzički radio

Ako biste, pak, da neko drugi umesto vas bira muziku kakva vam se inače dopada, tu je uvek džoker: besplatan onlajn radio „Džango“ nudi najrazličitije muzičke žanrove i pravce, od klasike od najnovijih hitova, i pruža mogućnost da ih slušate pažljivo složene, po žanrovima i stilovima ili po dekadama, i to bez ometanja reklamama i najavama raznih voditelja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram