Radoslav Zelenović i Duško Kovačević na nedavnoj konferenciji posvećenoj Filmskom festivalu na Paliću, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Festival evropskog filma Palić, 27. po redu, koji je trebalo da bude održan od 8. do 14. avgusta, odložen je zbog pogoršanja epidemiološke situacije i novih mera za suzbijanje koronavirusa, rekao je portalu Nova.rs izvršni producent Ilija Tatić. Novi termin, bi mogao, prema našim saznanjima, da bude krajem avgusta ili početkom septembra.

– Bili smo uvereni da će sve biti u redu, ali uz trenutno važeće mere festival ne možemo da održimo iako smo manje-više spremni. Treba nam sedam dana da organizujemo logistiku, ali sve je postalo neizvesno i ne znamo do kada će važiti trenutno aktuelne mere. Sve je vrlo nepredvidivo, menja se od danas do sutra – rekao je za Nova.rs izvršni producent festivala Ilija Tatić.

Palićki festival prvo je trebalo da bude organizovan od 18. do 24. jula pa je pomeren zbog pandemije.

Najavljeno je više od 100 filmova u 15 selekcija. Festival je trebalo da otvori premijera novog filma Darka Bajića „U ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, a zatvori srpsko-rusko ostvarenje „Hotel Beograd“ Konstantina Starskog sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom.

Organizatori palićkog festivala su do uvođenja novih mera bili optimisti da će manifestacija biti održana u predviđenom terminu, te je programski direktor Mirolsav Mogorović za Nova.rs pre deset dana rekao da na raspolaganju imaju dve letnje scene i da mogu da obezbede treću i održe festival uz poštovanje distance i svih neophodnih mera, a u očekivanju da se do avgusta epidemiološka situacija popravi.

 

Filmski festival u Sopotu – Sofest već je odložen do daljeg, dok organizatori ostalih letnjih domaćih estivala za sada prate razvoj situacije sa koronavirom.

U regionu otkazani su filmski festivali u Puli i Motovunu, sa obrazloženjem da „gosti dolaze iz zemalja visokog rizika i da ti događaji okupljaju veliki broj posetilaca, što onemogućava održavanje fizičke distance i u takvim okolnostima je teško sprovoditi protivepidemijske mere“.

Za sada nema najava o odlaganju ili otkazivanju 26. Sarajevo Film Festivala, koji je zakazan u terminu od 14. do 21. avgusta, na festivalskim lokacijama i onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar