Foto: Promo

Film "Zlo ne postoji" japanskog reditelja Rjusukea Hamagučija otvoriće novo izdanje festivala Slobodna zona koji će biti održan od 31. oktobra do 5. novembra, saopštili su organizatori.

Ovogodišnji 19. po redu festival Slobodna zona biće otvoren srpskom premijerom filma, koji je svetu predstavljen prošlog meseca u Veneciji. Premijera novog naslova japanskog oskarovca Rjusukea Hamagučija „Zlo ne postoji“ zakazana je za 31. oktobar u Mts Dvorani u 19 časova.

Nakon sjajnih ostvarenja „Točak sreće i fantazije“ i „Povezi me“, Rjusuke Hamaguči (44) nastavio je da osvaja nagrade i kritičare i s najnovijim filmom „Zlo ne postoji“ (Evil Does Not Exist).

Na nedavno završenom 80. Filmskom festivalu u Veneciji Hamaguči je ovenčan Velikom nagradom žirija – Srebrnim lavom, uz još četiri nezavisna priznanja. Japanski sineasta u novom naslovu „Zlo ne postoji“ prati oca i ćerku koji žive skromnim životima u seocetu blizu Tokija, poštujući cikluse i zakone prirode. Jednoga dana saznaju da velika firma iz Tokija planira da usred šume izgradi luksuzni kamp, ne bi li svojim klijentima ponudila „bekstvo iz grada“, ali ubrzo postaje jasno da će taj projekat imati loše posledice po lokalno vodosnabdevanje, ekološku ravnotežu i život okolnog stanovništva.

Foto: Promo

I za prethodna dva filma Hamaguči je dobio važna priznanja: romantična drama „Točak sreće i fantazije“ osvojila je Srebrnog medveda – Veliku nagradu žirija u Berlinu, a „Povezi me“ je u Kanu nagrađen za scenario, a potom nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i onu za najbolji strani film, u kojoj je i trijumfovao.

Kad ga je saradnica na filmu „Povezi me“ kompozitorka Eiko Išibaši zamolila da joj pomogne oko stvaranja video-zapisa koji bi pratio njen nastup uživo Hamaguči joj je uzvratio da se ne oseća „kvalifikovanim“ da snima samo apstraktne prizore, odlučuvši umesto toga da napiše klasičan scenario i knjigu snimanja. A onda je od toga, neplanirano, nastao celovečernji film.

– Vremenom sam se sve više vezivao za materijal koji smo stvarali. Ovaj veoma slobodan način snimanja delovao je na mene okrepljujuće. Ja sam gradsko dete i prvi put sam tako duboko uronio u prirodu – objasnio je Rjusuke Hamaguči u Veneciji.

Festival Slobodna zona odvijaće se do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ulaznice za otvaranje već su u prodaji i staju 800 dinara.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar