Foto:Five Stars Film Distribution

Jedan od najhvaljenijih filmova poslednjih meseci, koji je ovenčan brojnim nagradama, "Povezi me" japanskog sineaste Rjsukea Hamagučija od 17. marta naći će se u bioskopskoj distribuciji, saopštila je kuća "Five Stars Film Distribution".

Od kada premijerno prikazan prošlog leta na Kanskom filmskom festivalu „Povezi me“ (Drive My Car) kupio je i kritiku i publiku. Ovo ostvarenje još je u Kanu ovenčano sa tri nagrade, između ostalog i Zlatnom palmom za najbolji scenario, da bi na dodeli Zlatnog globusa bio proglašen najboljim stranim filmom. Mnogi kritičari uvrstili su Hamagučijev naslov na vrh liste najboljih filmova u 2021. godini, a posle premijernog prikazivanja kritičar „Njujork tajmsa“ ispisao je ove reči:

„Ovaj film vam se uvlači pod kožu, poput najlepše uspavanke…“

Film „Povezi me“ na preksinoćnoj dodeli Bafta nagrada ovenčan je priznanjem za najbolji strani film. Već 27. marta Hamaguči s nestrpljenjem dočekuje dodelu Oskara jer ga je Američka akademija nominovala kako u kategoriji za najbolje strano ostvarenje, tako i u ključnoj – za najbolji film!

Ostvarenje je zasnovano na kratkoj priči „Drive My Car“ slavnog japanskog reditelja Harukija Murakamija, koju je uvrstio u knjigu „Muškarci bez žena“.

Pozorišni reditelj i glumac Jusukeu, nakon iznenadne smrti supruge, s kojom je prethodno preživeo tragediju – izgubviši ćerku, priprema predstavu po čuvenom Čehovljevom komadu „Ujka Vanja“ za teatarski festival u Hirošimi. Iako obožava da vozi, ipak dobija šofera – i to ćutljivu devojku koja ga vozi u voljenom mu „saabu 900“.

Foto:Five Stars Film Distribution

Teskoba, ćutanje, vožnja, Hirošima, „Ujka Vanja“ – svi ti motivi crtaju sliku čija je poruka jasna – pronaću svrhu i nastaviti život…

Podsetimo, „Povezi me“ je kod nas premijerno prikazan na Festivalu autorskog filma, a od 17. marta naći će se u bioskopskoj distribuciji širom Srbije. Između ostalog moći će da se vidi u bioskopima, kao što su: Kulturni centar Beograda, Kolarac art bioskop, Kombank dvorana, Kulturni centar Novog Sada, Sinestar Zrenjanin i Pančevo…

Bonus video: Orson Vels

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar