Berlinale Alkaras zlatni medved
Španski film Alkaras osvojio Zlatnog medveda na Berlinalu Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Film "Alcarras", španske rediteljke Karle Simon, o borbi jedne katalonske porodice uzgajivača breskvi, dobitnik je Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu.

Odluku da između 18 filmova nagradi delo rediteljke Karle Simon doneo je žiri na čelu sa američkim rediteljm M. Najtom Šjamalanom, prenosi AP.

„Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom“, rekla je španska rediteljka nakon uručenja nagrade.

Berlinale Alkaras zlatni medved
Španski film Alkaras osvojio Zlatnog medveda na Berlinalu, rediteljka Klara Simon Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Film „Alkaras“ govori o španskoj porodici uzgajivača bresaka koja se bori protiv rušenja njihove plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Žiri je obrazložio da je film nagrađen zbog izvanrednih glumačkih ostvarenja, od dece glumaca do glumaca u 80-im godinama, zbog prikaza nežnosti i komičnih scena u porodici i njenoj borbi, kao i zbog „izdaje naše povezanosti i zavisnosti od zemlje oko nas“.

Srebrnim medvedom za naboljeg reditelja proglašena je Kler Deni za film „Both Sides of the Blade“ sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Francuska rediteljka Kler Deni
Francuska rediteljka Kler Deni osvojila je Srebrnog medveda za najbolju režiju za film“Avec amour et acharnement“ na festivalu Berlinale Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu za fllm „The Novelists Film“, a nagradu žirija dobio je meksički film „Robe of Gems“ rediteljke Natali Lopez Galjardo.

Nagradu „Srebrni medved“ u kategoriji za najbolju glavnu glumicu dobila je glumica turskog porekla Meltem Kaptan za ulogu u filmu „Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha“.

Nagrada od 40.000 evra za najbolji dokumentarac pripala je filmu „Mjanmarski dnevnici“, koji prikazuje ustanak protiv državnog udara u Mjanmaru 2021. godine.

Na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji je počeo 10. februara, i koji se održava uz ograničeno prisustvo publike i stroge epidemiološke mere, takmičilo se 18 filmova za nagradu „Zlatni medved“.

Na festivalu je prikazano 256 filmova iz 69 zemalja.

BONUS VIDEO: Jonathan English: Cela Amerika će videti film sniman u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar