Foto:Screenshot/Tanjug News Agency official

Prizor iz zgrade Predsedništva Srbije sa današnje dodele odlikovanja zaslužnim građanima i instutucijama na Dan primirja u Prvom svetskom ratu neke ljubitelje pozorišta asocirao je i na komad "Stolice“ Ežena Joneska. Predsednik je, kažu oni, "držao govor stolicama", što ih je podsetilo na teatar apsurda.

Uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne računajući nekoliko gardista, kvinteta muzičara koji su izveli himnu „Bože pravde“ i spikerku, svečanosti u Predsedništvu prisustvovali su samo epidemiolog i član vladinog Kriznog štaba Predrag Kon, od danas nosilac ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena, kao i premijerka Ana Brnabić. I oko njih tridesetak praznih stolica.

„Jonesko ima komad ‘Stolice’… Evo, održa govor i ladno se zahvali svim stolicama… Ne znam šta da vam kažem, pomešana su mi osećanja“, poručio je glumac Radoslav Rale Milenković, na svom profilu na Fejsbuku.

Jonesko ima komad „Stolice“… Evo, održa govor i ladno se zahvali svim stolicama… Ne znam šta da vam kažem, pomešana su mi osećanja.

Posted by Radoslav Milenković on Wednesday, 11 November 2020

Upitan za komentar, samo je kratko rekao da želi da priča samo o onome što trenutno profesionalno radi, a profesionalno – režira „Stolice“. Probe ove predstave su, kako kaže, trenutno na pauzi zbog koronavirusa i nada se da će biti nastavljene od februara.

Predsednik Vučić, držeći govor, rekao je i da je „danas najteži dan po pitanju broja umrlih i zaraženih od koronavirusa od početka epidemije“, a potom pohvalio doktora Kona i druge dobitnike priznanja. Predsednikov govor prenošen je uživo, posredstvom kamera agencije Tanjug, a u Predsedništvu su ga pratili doktor Kon i premijerka.

Joneskova predstava „Stolice“ dugo nije igrana u beogradskim pozorištima. Glavni likovi ove drame su dvoje ljudi u dubokoj starosti, Stari i Stara, koji na pustom ostrvu međusobno razgovaraju o svojim teškim životima, obeleženim razočaranjima i propuštenim prilikama za uspeh sve dok on ne odluči da na ostrvo pozove probrane ljude i saopšti im podatke koje mogu da promene čovečanstvo.

Dvoje likova pokrivaju celu scenu stolicama, ali su zvanice nevidljive, sve dok se ne pojavi konačno jedini „stvarni“ lik, Govornik. Stari i Stara, pre nego što Govornik prenese poruku o načinu na koji se čovečanstvo može spasiti, pošto je njihova funkcija ispunjena uzvikuju „Živeo car!“ i skaču sa kule u more. A Govornik, kada na kraju pokuša da izgovori poruku, shvati da je – nem.

Više profesionalaca iz sveta pozorišta sa kojima smo razgovarali o današnjem prizoru iz Predsedništva i mogućim paralelama sa Joneskovim komadom rekli su nam da ih to ne iznenađuje, da o predsedniku imaju svoj stav, ali da ne žele da mu time daju na značaju, te da je pozorište važnije i da ne treba gledati sve samo u toj ravni. Reditelj Goran Marković je današnju dodelu prokomentarisao samo jednom konciznom rečenicom.

– Mislim da odlikovani iskazuju stvarno veliki stepen hrabrosti primajući orden iz ruku tog čoveka – rekao je Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare