Zijah Sokolović Foto:privatna arhiva

Glumačka legenda Zijah Sokolović oglasio se videom povodom Svetskog dana pozorišta, u kom je poruku gledaocima i kolegama poslao iz ugla lika iz njegove čuvene monodrame "Glumac... je glumac… je glumac".

– Moje kolege i ja ne igramo, takva je situacija, takve su okolnosti. A danas je Svjetski dan pozorišta. Svim gledaocima na svijetu, svim pozorišnim radnicima na svijetu, svim glumcima na svijetu sretan Dan pozorišta. Vjerujem da glumci i pozorište mogu da učine malo, malo da ovaj svijet bude razumniji, a ljepši u svakom slučaju u datim okolnostima. Samo kad bi bila neka TV serija ili reklama, šta sve igramo… Teško mi je, pusti me. Mnogo nam je teško. Teško nam je, mnogo nam je teško – poručio je Sokolović kao lik iz svoje monodrame.

Monodramu „Glumac… je glumac… je glumac“ Sokolović je prema svom tekstu i u svojoj režiji prvi put izveo u Sarajevu 1978. godine na MESS-u kao „buntovni čin“ o razumevanju glumca i istraživanje pozorišne umetnosti i do sada, tokom 43 godine, izveo ju je 1.627 puta na različitim scenama. Tekst preveden na nemački, francuski, poljski, engleski i italijanski jezik igralo je 25 glumaca u Beču, Parizu, Varšavi, Tubingenu, Njujorku, Berlinu, Londonu…

Istoimena Sokolovićeva knjiga objavljena je u Zagrebu 2015. godine i doživela je sedam izdanja.

Pozorišnu publiku zabrinula je krajem februara vest da je Sokolović tokom boravka u Banjaluci, zbog predstave „Devojčica i drvo“ koju je režirao, primljen u bolnicu zbog kardiovaskularnih smetnji, ali je, kako je saopšteno iz Dečijeg pozorišta Repulike Srpske, zahvaljući blagovremenoj intervenciji lekara Univerzitetskog kliničkog centra, „napustio bolnicu i u dobrom raspoloženju otputovao iz Banjaluke“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar