Zdenko Kolar: Ovo liči na Idole

Kultura 03. avg. 202120:11 > 20:28
Podeli:
Zdenko Kolar. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ima neka pošalica - celog života je pevao, a nikad nije zapevao. U mom slučaju, sada se i to dogodilo, u šali kaže za Nova čuveni bas gitarista Zdenko Kolar, koji ovih dana doživljava drugu mladost zahvaljujući saradnji sa članovima benda Magic Bush.

Naime, u 65. godini života i nakon 45 godina umetničkog rada, Kolar snima debitantski solo album sa kojeg se zavrteo prvi singl „Savršeni par“.

Imaš li neke pesme

– To je priča koja traje nekoliko meseci unazad. Sticajem okolnosti sam se sastajao sa muzičarima iz grupe Magic Bush, sa kojima sam svirao veliki koncert u Sava centru posvećen Vladi (Divljanu, prima.aut), kad su se okupili bendovi iz regiona, i tako smo nastavili da sviramo zajedno. Meni se to stvarno dopalo, odlazio sam njihove koncerte, odlični su – priča nekadašnji član VIS Idoli, podsećajući da su ti talentovani mladići poznati i po radu u grupi The Bestbeat koja svira isključivo pesme Bitlsa.

Oni, dodaje Zdenko, ne samo da znaju da sviraju, nego su i izuzetno organizovani, tako da je sa njima sve izvodljivo.

– I jednog dana su me pitali da li imam neke pesme, moj odgovor je bio – kako da ne, i tako je sve krenulo i zavrtelo se. Ređale su se jedna, pa druga, treća pesme, napravili smo neke aranžmane. To je trajalo nekoliko meseci, lagano. I onda sam se setio ove pesme „Savršen par“ koju sam čuo na svirakama trija koji su činili pokojoni Zokara (Zoran Božinović), Cvele (Miroslav Cvetković) i Rista (Dušan Ristić). Pitao sam Iku – Ivana, Božinovićevog sina za dozvolu. Objasnio sam mu da je ta divna balada njegovog oca, pesma njegovog oca, a on mi je odgovorio da je muziku komponovao Cvele. Naravno, odmah smo je dobili, a Damjan Dašić je napisao tekst i aranžman.

I tako je sa bendom Magic Bush, koji je orijentisan ka brit rock i power pop zvuku, otpočeo novu etapu u svojoj muzičkoj karijeri.

– Dobra je atmosfera, neopisiv je adrenalin koji skoči kada uhvatimo instrumente. Ovaj album je bliži Idolima i zato se, između ostalog, osećam 40 godina mlađim – raspoloženo priča Kolar.

Ipak, naglašava da je tek započeo rad na svom debitantskom solo albumu sa pratećim bendom.

– Ne zna se još koliko će biti tačno pesama, otprilike desetak. Na jesen bismo mogli da ga završimo, ne žurim. Ni sada nisam insistirao da se objavi singl, ali iz Jugotona (Croatia Records) su insistirali i rekli da je prava letnja pesma i da treba da je pustimo u etar. Danas je sve drugačije, nema prodaje ploča, CD-ova, nije potrebno da se slikamo za omote i slično, a sve se plasira preko raznih platformi, tako da je to brzo urađeno.

Odlazim u zvaničnu penziju

I spot za pesmu „Savršeni par“, u režiji Jelene Mitrović, brzo su snimli a Zdenko, naravno, tumači glavnu ulogu. Iako je zaplovio u novu avanturu, ostao je veran bluzu i sa svojim bendom Zona B uredno nastupa na koncertnim scenama.

Zdenko Kolar, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Objavili smo kompliaciju Greatest Hits Collection na kojoj smo povezali 35 godina rada u izdanju Jugoton – Croatia Records. Napakovali smo 17 pesama, nešto novih, nešto starih koje smo obradili i uradili potpuno nove verzije i zvuče veoma interesantno. I, naravno, imamo svirke. Sigurno ćemo svirati na Beer Festu. A, stigli su neki pozivi iz inostranstva – otkriva Zdenko Kolar.

Otkriva da ima još iznenađenja, jer radi na još nekim zanimljivim projektima.

– Ali, ne mogu sve odjednom da kažem. Odlazim u zvaničnu penziju, tako da ću onda moći potpuno da se posvetim tim poslovima – rekao nam je Zdenko Kolar, nekada i najpopularniji vozač tramvaja koji će mirovinu dočekati u Gradskoj upravi Sekretarijata za javni prevoz grada Beograda.

Komentari

Vaš komentar