Aleksandar Peković Foto:E-stock/Miloš Rafailović/TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs/Shutterstock

Nije tajna da Kolarac ima finansijske poteškoće, kaže direktor Kolarčeve zadužbine, u kojoj zaposlenima kasne plate.

Nad jednom od najstarijih i najuglednijih kulturnih institucija u nas, Zadužbini Ilije M. Kolarca opet se nadvio „tamni oblak“. Zaposlenima u ovoj ustanovi već mesecima kasne plate. Poslednja zarada koju su zaposleni u Kolarčevoj zadužbini dobili bila je ona za maj mesec, a danas je prvi dan septembra. Kako smo nezvanično saznali, bez primanja, koja su i inače dobijali u delovima, očajni su. Bez ličnih dohodaka, ponovo strahuju da će se Kolarac ugasiti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka kulture Maja Gojković pre koji mesec, u jeku protesta predstavnika Asocijacije nezavisna kulturna scena, pominjala je kako su uspeli da uspostave redovno finansiranje Kolarca, a prethodno je za „Novosti“ pričala o tome da je za ministarstvo koje vodi Kolarčeva zadužbina bila prioritet:

– Ova vlast je uspela i da Kolarčeva zadužbina uđe u redovno finansiranje i da nema probleme kakve je imao do 2012. godine. Kada sam izabrana za ministra Kolarac je bio najvažnija tema, a kada je ovoj ustanovi pomognuto na pravi način, niko se nije oglasio da kaže da je to dobro – govorila je Maja Gojković.

Ispostavlja se da baš i nije tako dobro. A podsetimo, Zakonom o kulturi, i to članom 21, predviđeno je da Zadužbina Ilije M. Kolarca uživa posebnu brigu. Isti zakon, član 77, propisuje da država, odnosno lokalna samouprava mogu sufinansirati rashode i izdatke do 45 odsto. Ali, to sufinansiranje očigledno izostaje…

Direktor Kolačeve zadužbine Aleksandar Peković priznaje za Nova.rs da ova institucija ima finansijske poteškoće:

– Da, nije tajna da Kolarac ima finansijske probleme, jer se većinski izdržava od sopstvenih prihoda. I to u iznosu od 82 odsto. Ne vidim koja to institucija kulture ostvaruje toliki sopstveni prihod. S obzirom da se samostalno izdržavamo, a sada kada nema toliko programa i koncerata, zapravo čitavog jula i avgusta meseca, imamo prazninu u prihodima. Očekivali smo da će tu „rupu“, zbog letnje pauze u programima, pokriti Grad Beograd. Uostalom, i zakonski nam sleduje finansijska podrška grada, ali ona je izostala. Trebalo je da je dobijemo još u junu, međutim zapelo je nešto u administraciji, i tako smo upali u finansijske probleme. Ali, nadamo da će to da se reši ovog meseca i da će Grad Beograd imati razumevanja – priča Peković.

Aleksandar Peković Foto: Nebojša Babić

Direktor Kolarčeve zadužbine siguran je da će se tokom septembra sve vratiti u normalu, s obzirom da narednih dana ulaze u novu programsku sezonu, koja će doneti i sopstvene prihode.

Podsetimo, Aleksandar Peković je prošlog avgusta odlukom Odbora Kolarčeve zadužbine postao novi upravnik ugledne institucije stare 91 godinu, zamenivši na tom mestu dugogodišnju direktorku Jasnu Dimitrijević. Upravo se Dimitrijevićeva, tokom tri mandata, suočavala s ogromnim problemima, čak pretnjom da Zadužbina Ilije M. Kolarca doživi totalni kolaps. Posle godina borbe da ovo zdanje, suočeno s neizvesnom budućnošću, opstane, najveći doprinos Jasne Dimitrijević jeste usvajanje člana Zakona o kulturi od strane Republike Srbije, kojom je Zadužbina Ilije M. Kolarca svrstana u red institucija koje uživaju posebnu brigu.

Bonus video: Artlink festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare