Vukica Mikača Foto:privatna arhiva

Nagrada je uručena Vukici Mikači 14. januara u hotelu „Njujorker“ kada je gradonačelnik Njujorka Erik Adams taj dan proglasio Danom Tesline naučne fondacije a povodom osamdesetogodišnjice od smrti Nikole Tesle (10. jul 1856. – 7. januar 1943.).

Ovo je bio prvi korak ka velikom cilju pomenute Fondacije a to je postavljanje spomenika u Brajant parku, pa onda bratimljenje Beograda i Njujorka.

Vukica Mikača Foto:privatna arhiva

Svečanom događaju su, kako priča Mikača, prisustvovali gosti iz Klivlenda, Čikaga, Ohaja, San Dijega, Budimpešte, Berna, Beograda…

– Drago mi je što sam upoznala laureate iz sveta kojima je Tesla inspiracija, kao što je Čarli Braun, autorka filma o Tesli, potom vajar Stenli Vots koji je uradio skulpturu slavnog naučnika koja je otkrivena na svečanoj ceremoniji u „Njujorkeru“ a trebalo bi da u budućnosti bude u Brajant parku u kojem je Tesla voleo da provodi vreme – priča Vukica i dodaje da je prepuna utisaka:

Vukica Mikača Foto:privatna arhiva

– Još nisam svesna da sam u Njujorku. Posebno mi je bila uzbudljiva bila poseta sobi 3328 na 33. spratu u kojoj je živeo Tesla. Nažalost, nije sačuvana kao memorijalna, što je stvarno velika šteta.

Teslina naučna fondacija dodelila je priznanja Nikola Tesla Award za naučna dostignuća, širenje Teslinog duha i umetnost. Nagradu za životno delo dobio je Mark Sajfer, Teslin biograf, koji je doktorirao na temu „Teslini patenti i život“.

Bonus video: Nebojša Babić – Privlači me karakter ljudi koje fotografišem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar