Vukica Mikača Foto: Rajko Karišić

Kad se pomene Tesla prvo pomislim na zanos, genijalnost, asketizam, iscrpljujući rad ali i veliku ljubav prema nauci, kaže za Nova.rs ugledna umetnica fotografije Vukica Mikača, dobitnica priznanja "Gordana Lonchar Award For Art Managment" za celokupno stvaralaštvo, koju dodeljuje Teslina fondacija iz Filadelfije.

Ova novoustanovljena nagrada nosi ime nedavno preminule istoričarke umetnosti, poznate galeristkinje, mecene umetnika, saradnice Bijenala u Veneciji…

– Baš sam se iznenadila, ni u snu nisam očekivala pogotovo što dolazi preko okeana, iz Amerike. Znam da sam među prvim dobitnicima ove nagrade. Iskreno sam uzbuđena, umem da se radujem kao dete… Priznanja su važna jer te uveravaju da je tvoje stvaranje na pravom putu, da si se po nečemu odvojio od drugih, da je vredelo mučiti se … Dobiti nagradu znači da si vidljiv i da je neko primetio tvoja dela i rezultate.

Vukica Mikača Foto: Dejan Bogojević

Vukica Mikača je likovni umetnik fotografije, član ULUPUDS a, dobitnica Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi, Zlatnih plaketa Foto saveza Jugoslavije i Srbije… Izlaže više od trideset godina u zemlji i inostranstvu, njena dela videla je publika u Njujorku, Rimu, Solunu, Cirihu, Atini, Lionu… Poznata je kao portretista i pozorišni fotograf.

– Čitavu karijeru sam gradila strpljivo i penjala se korak po korak … Fotografija je rad na uspomenama. i mislim da je najvažnije u mom opusu što ostavljam bogatu arhivu umetničkih portreta najznačajnijih glumaca, doajena, i drugih vrhunskih umetnika, zatim stotine snimljenih predstava u beogradskim i drugim teatrima. To je kulturno blago. Mnogi od tih radova su bili izlagani u uglednim ustanovama zemlje i inostranstvu, Solun, Rim, Lion , Cirih… Ciklus fotografija Ksenije Zečević, kompozitorke “Rekvijema za Nikolu Teslu“, proputovale su svet – priča nam Vukica Mikača.

Slađana Milošević Foto: Vukica Mikača

Dodaje da joj je značajna saradnja sa Izraelskim institutom za holokaust, dr Ljiljanom Nikšić, sa preživelim logorašima iz Drugog svetskog rata, rad na kulturi sećanja.

– To me je odvelo pre neku godinu na izložbu “Pravo na nezaborav“ u Njujork, u Ujedinjene nacije, pa u Jerusalim a potom i do ove nagrade.

Svečana ceremonija dodele nagrada „Gordana Lonchar Award For Art Managment“ održaće se u 14. januara 2023. u Njujorku, na osamdesetogodišnjicu od smrti Nikole Tesle (10. jul 1856. – 7. januar 1943.) u hotelu Njujorker, gde je slavni naučnik proveo poslednje godine i dane života.

– Naravno da bih volela lično da budem na dodeli, kako se organizatori Tesline fondacije nadaju, ali to je dalek put… Svakako je velika čast biti laureat, lično primiti nagradu i biti u Njujorker hotelu koji odiše Teslinim duhom i posebnom energijom. Ovakva prilika se pruža samo jednom u životu, videćemo… – rekla je Vukica Mikača.

Bonus video: Srpski fotografi u britanskom Vogu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar