Dejan Savić i Nebojša Bradić Foto: E-Stock_dimitrije_goll, Dragan Mujan/Nova.rs

Nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta Beograd i aktuelni savetnik predsednika Aleksandra Vučića za kulturu Dejan Savić obavezan je da isplati 150.000 dinara pozorišnom reditelju Nebojši Bradiću zbog povrede ugleda i časti, navodi se u presudi Prvog osnovnog suda u Beogradu.

„Obavezuje se tuženi Dejan Savić da tužiocu Nebojši Bradiću na ime naknade štete plati 150.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od donošenja presude 21. aprila 2021. godine do isplate, u roku od osam dana od prijema presude“, navedeno je u presudi u koju je Nova.rs imala uvid, i dodaje se da je Savić dužan i da na ime troškova sudskog postupka isplati 66.100 dinara.

Dejan Savić. Foto: E-Stock_dimitrije_goll

Reditelj je podneo tužbu tražeći 250.000 dinara na ime naknade štete nakon što je Savić početkom novembra 2018. godine, u to vreme upravnik Narodnog pozorišta, gostujući u emisiji „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na TV Prva izjavio da je Bradić, u vreme kada je bio upravnik Narodnog pozorišta, potpisao ugovor zbog kog je nacionalni teatar morao da isplati odštetu od 103.000 evra. Savić je rekao da se predstava zbog koje je isplaćena odšteta „vukla po pozorištu 10 godina“ i da je za tu predstavu „sve osnovno potpisao još Nebojša Bradić“.

Nebojsa Bradic Knjiga Recnik izvodjenja i savremenog pozorista
Nebojša Bradić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Istina je i da je tužilac (Bradić) u periodu od 1997. do 1999. godine bio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, ali sporni ugovor ni bilo šta ‘osnovno’ nije, kako tuženi tvrdi, potpisao tužilac, već je potpis na taj ugovor stavio upravo tuženi 2005. godine“, navedeno je u tužbi koju je advokat pozorišnog reditelja podneo Prvom osnovnom sudu.

U tužbi je navedeno i da su tvrdnjama koje je Savić izneo „teško povređeni čast i ugled tužioca i iznete neistine o njegovoj prošlosti i radu koje se dalje prenose i komentarišu u medijima“.

„Tužilac je u javnosti označen odgovornim za ogromnu štetu koju je pretrpelo Narodno pozorište sa svim posledicama po njegov društveni ugled i profesionalnu reputaciju, pa i njegov moralni lik“, navedeno je, između ostalog, u tužbi.

Prvi osnovni sud u Beogradu utvrdio je da su Savićevi navodi u emisiji bili netačni i naložio je nekadašnjem upravniku drame da Bradiću isplati 150.000 dinara na ime odštete, kao i troškove parnice. Savić na ovu presudu ima pravo žalbe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar