Jovica Begojev Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Prvak Baleta Jovica Begojev ulogom princa Alberta u „Žizeli” na muziku Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog, koji će biti izveden u ponedeljak, 22. maja u 19.30 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, obeležiće 20 godina umetničkog rada.

– Odlučio sam da jubilej obeležim ovom ulogom zato što je kompletna u svakom smislu – tehnički, glumački i emocionalno. Upravom zbog tih karakteristika, smatram je i jednom od najtežih rola u klasičnom baletu. Od igrača zahteva veliku posvećenost i mukotrpan rad, jer su Albertove emocije, sve vreme, od početka do kraja predstave, prožete širokim dijapazonom stanja koja uključuju strast, sreću, laž, stid, mržnju i tugu. Za razliku od nekih drugih izvođačkih umetnosti, baletskim igračima je mnogo teže preneti emotivno stanje svog duha na publiku, zato što smo oslonjeni isključivo na pokret. Ali, u tome i jeste draž ovog posla. Veoma volim ovakve kompleksne i zahtevne uloge, jer se kroz priču menjaju različita osećanja – istakao je Begojev i napominje da se iskreno raduje što će mu direktan partner, u naslovnoj ulozi, biti Teodora Spasić, koja će prvi put nastupiti kao Žizela.

Jovica Begojev Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu

„Žizela” predstavlja istinski biser „belog baleta“, ali i svojevrsni fenomen jer se na scenama širom sveta igra od 1841. kada je premijerno izvedena u pariskoj Operi. Upravo je ovaj balet jedan od najdugovečnijih na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gde se izvodi od 1926. godine, kada je prvi put bio postavljen u koreografiji Aleksandra Fortunata. Sledeća premijera je održana 1931, a obnova 1939. godine, obe u koreografiji Nine Kirsanove. Koreografska verzija čuvenog ruskog umetnika Leonida Lavrovskog koju je ekskluzivno postavio za Balet Narodnog pozorišta, izvodi se od 1957. godine. Istu verziju realizovala je 1991. godine naša priznata baletska umetnica Katarina Obradović i od tada se „Žizela” kontinuirano igra na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Jovica Begojev je za dve decenije, podsećaju iz nacionalnog teatra, s velikim uspehom tumačio mnogobrojne prve uloge u klasičnom, neoklasičnom i savremenom repertoaru.

– Proveo sam to vreme u divnom okruženju, radeći sa svetski priznatim koreografima, igračima i repetitorima. Nadam se da sam bio dovoljno dobar primer mladim kolegama koji sada stasavaju u profesionalne igrače i dao im želju i motiv da nastave i ostanu na svom umetničkom putu – poručio je Jovica Begojev koji na matičnoj sceni osvaja ljubitelje baletske umetnosti i drugim velikim ulogama među kojima su, osim princa Alberta, i Krcko Oraščić („Krcko Oraščić”), Bazil („Don Kihot”), princ Dezire („Uspavana lepotica”), Šarl IX („Kraljica Margo”), princ Zigfrid („Labudovo jezero”)…

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar