Foto: Kreativni centar/Promo

Nežni vodič “Mala anksiozna čudovišta” nedavno je objavljen u ediciji Mala psihologija izdavačke kuće Кreativni centar. Autorka i ilustratorka Veriti Кrosvel ispunila je ovu knjigu ljupkim crtežima, kao i rečima podrške i utehe upućenim svima onima koji se bore sa anksioznošću i stresom, saopštio je izdavač.

Knjiga je, navodi se, namenjena prvenstveno mladima. U njoj se nalazi simpatični crteži dragih bića – malih čudovišta – koja se suočavaju sa anksioznošću i bore s njom na različite načine. Svaki crtež prate odgovarajuće kratke i upečatljive poruke o tome da nije sve tako strašno kao što na prvi pogled može delovati.

Foto: Kreativni centar/Promo

Upoznajući se sa ovim čudovištima, navodi izdavač, čitaoci grade empatičan odnos prema njima, ali i stiču utisak da osećanje anksioznosti, koje je najčešće vrlo individualno, mogu da podele sa još nekim. Odnos pun podrške, saosećanja i prijateljstva koji se uspostavlja između čitaoca i crtanih likova daje knjizi Mala anksiozna čudovišta posebnu vrednost.

Кako autorka objašnjava, ističu u Kreativnom centru, sadržaju knjige se može pristupiti po slobodnoj volji – poglavlja se mogu preskakati, stranice otvarati nasumično i na njima pronalaziti uteha u teškim trenucima. Ipak, sadržaj je organizovan u osam tematskih poglavlja koja su posvećena različitim uzrocima, posledicama ili osobenostima anksioznog stanja: napadima panike, tendenciji da stvarnost posmatramo iz pesimističnog ugla, potrebi da sebi dozvolimo da ne budemo uvek na visini zadatka, ali i da se ne pretvaramo da je sve u redu kada su stvari oko nas objektivno grozne.

Foto: Kreativni centar/Promo

Polazeći od ličnog iskustva, dugogodišnje borbe sa anksioznošću i depresijom, Veriti Кrosvel u svakom poglavlju daje kratko objašnjenje i praktične savete za savladavanje anksioznosti i depresije. U predgovoru knjige ističe kako je u proteklih trideset i nešto godina naučila mnogo strategija za prevazilaženje anksioznosti, ali da je naročito veliki napredak postigla tek kada je upoznala svog partnera, koji se suočavao sa sličnim problemima. Zajedno su otkrili da reči podrške koje sebi upućujemo u trenucima panike i stresa mogu biti mnogo delotvornije ako dolaze od druge osobe. Кako bi videla da li može da pomogne i drugim ljudima, odlučila je da neke od tih podsticajnih izjava zapiše i ilustruje u formi poruka koje izgovaraju mala čudovišta i da ih postavi na internet.

Foto: Kreativni centar/Promo

„Ilustrovala sam ih maleckim čudovištima koja imaju iste probleme, tako da je nekad čudovištance bilo namrgođeno, a drugi put je imalo prijateljski izraz lica. Njihova ljupkost uvek je budila u meni želju da ih pomilujem i da im pomognem, što mi je zauzvrat pomagalo da isto osećam i prema sebi dok sam se se suočavala s problemima“, objašnjava autorka. Objave na Instagramu imale su veliki odjek i mnogo pozitivnih komentara, u kojima su ljudi govorili da im ilustracije zaista pomažu i da je napisala upravo ono što im je u tom trenutku bilo potrebno da čuju.

Ne pretendujući da napiše stručni priručnik, Veriti Кrosvel ovom knjigom pruža male orijentire i oslonac u trenucima u kojima nas je anksioznost možda već previše obuzela, kako bismo mogli da udahnemo vazduh i suprotstavimo se iracionalnim mislima. Mala anksiozna čudovišta tako otvaraju prostor za savezništvo i solidarnost u borbi sa problemom koji je sve prisutniji u svakodnevici modernog doba, posebno kod mladih, istakli su iz Kreativnog centra.

Bonus video: Klara Hrvanović . Vidim sebe u kinematografiji ali ne kao glumicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar