Foto: Promo/Kreativni centar

Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji koji se održava od 21. do 24. marta među više od hiljadu izlagača iz 85 zemalja je i Kreativni centar iz Beograda, saopštili su iz ove izdavačke kuće.

„Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu, svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Kada odete na bilo koji inostrani sajam, vidite na hiljade predivnih knjiga, dobrih ideja i pitate se da li je moguće da i mi nađemo svoje mesto u tom moru. A eto, ispostavilo se da su naše knjige i tamo uspešne. Za tri decenije rada, više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na 30 jezika“, istakla je Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Foto: Promo/Kreativni centar

Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu. Kreativni centar ove godine je stranim izdavačima pripremio nekoliko novih izdanja.

Među njima su specijalno izdanje romana Jasminke Petrović „Leto kada sam naučila da letim“, nedavno objavljeno povodom istoimenog filma. Zatim, „Crna ptica“Aleksandre Jovanović koja je, pored Nagrade Politikinog Zabavnika i Nagrade Grada Niša Maleni cvet, uvrštena u međunarodni katalog White Ravens 2021. koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade. Roman „Dugo mačje leto“ Vesne Aleksić koji je nedavno osvojio Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.

Korice romana ilustrovao je Dobrosav Bob Živković Foto:Promo/Kreativni centar

Potom, nove radne listove za predškolce i školarce „Super zadaci super prvaci“ i „Super zadaci super drugaci“ Zorice Nobl, „Matematičke vrteška“ Mirka Dejića i Branke Dejić, kao i nagrađeno izdanje „Igram se i razmišljam“ Slavice Marković i Simeona Marinkovića koje je osvojilo Nagradu za najbolji evropski udžbenik na sajmu knjiga u Frankfurtu 2021. godine. Takođe, i nove slikovnice iz serijala „Mali vrt“, kao i slikovnice „Babroga“ Jelene Živanović, „Kako je Veka veštica zavolela bajke“ Ane Dragović Drljević i „Zig-Zaga“ i Roda Boda Marije Pavlović.

Bonus video: Jasminka Petrović – Dok pišem, obraćam se jednom detetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar