Foto:Nemanja Jovanović

Hoću da igram, ja se tako lečim i održavam, kaže čuveni glumac Vlasta Velisavljević na ocene da sa otvaranjem pozorišnih sala od jeseni možda ne bi trebalo glumce u poznijim godinama izlagati riziku od koronavirusa.

– Treba poštovati glumce, posebno starije. Vlasta Velisavljević, recimo, u 94. godini ne treba da igra i da se izlaže riziku. Neka sačeka. Ne samo on, svako od glumaca ko se iz individualnih razloga ne oseća sigurno, nema potrebe da igra – rekao je, između ostalog, Gorčin Stojanović, pozorišni reditelj i umetnički direktor Jugloslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović, govoreći o preporučenim merama za igranje predstava u pozorištima od jeseni.

Vlasta Velisavljević, međutim, kaže da on želi da igra.

– Igranje je za mene terapija, ja se igranjem lečim i održavam. Gorčin Stojanović je moj reditelj, on to zna. Ja se čuvam pozorištem, a Jugoslovensko dramsko je i moja i njegova kuća, on je tu i umetnički direktor. Razumem ga, on se brine za moje zdravlje, kao i ja za njegovo. Treba mi da što više igram, zdravlja radi – kaže Vlasta Velisavljević i u šali dodaje da „Gorčinu kažemo da nije u 94. nego u 95. godini“, s obzirom na to da mu je krajem jula bio rođendan.

Na pitanje o preporučenim merama za igranje predstava, Velisavljević kaže da je to pitanje za Krizni štab.

– Igrali smo već u različitim okolnostima, i kad su nas gađali, i u raznim nevoljama. Igrali smo i na Sajmu, pred strancima koji ne govore srpski, pa je to dopiralo do nekoga – dodaje on.

Na preporuku da se pozorišne sale popunjavaju do trećine kapaciteta, sa obeleženim razmakom među sedištima tako da za svakog gledaoca bude obezbeđeno četiri kvadratna metra prostora, živa glumačka legenda gleda na duhovit način.

– Dobro bi bilo da ti ljudi koji se budu puštali u sale budu zaista spremni za pozorište. Uvek je tako i bilo, između dva prava gledaoca sedelo je po dvoje, troje onih koje predstave manje zanimaju, dolazili su tako „familijarno“. Sad bi to mogla da bude selekcija – kaže Velisavljević uz osmeh.

U mnogim je podelama, potvrđuje nam, za jesen, a i trenutno snima.

– Sad sam, pre dva dana, snimio svoju ulogu kod Šotre u seriji „Kralj“. Tu sam bio u situaciji da snimam u objektu gde sam pohađao prvi razred osnovne škole. U školi „Kralj Petar Prvi“, gde sam išao na nastavu, sada sam snimao scene sa ekipom – navodi Velisavljević i dodaje da se priprema „za još jedan veliki projekat za jesen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare