Vladislav Bajac Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Izdavaču i piscu Vladislavu Bajcu nedavno je u rezidenciji norveškog ambasadora uručen Orden za zasluge u rangu Zapovednika Kraljevine Norveške, saopštila je izdavačka kuća "Geopoetika".

Bajca je odlikovao norveški kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa između Norveške i Srbije, a Orden i Povelju su mu uručili ambasador Jorn Eugen Jelstad i supruga Trine Ditlevsen.

Orden je srpskom piscu i izdavaču dodeljen, kako se navodi u obrazloženju, za promociju norveške književnosti u Srbiji.

Vladislav Bajac je kao osnivač i prvi čovek izdavačke kuće „Geopoetika“ više od četvrt veka sa svojim saradnicima radio na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like, ali i klasika poput Henrika Ibzena.

Bajac je i kao književnik učestvovao u razvoju saradnje Norveškog i Srpskog PEN-a (kao potpredsednik ili član Uprave), bio gost norveških izdavača i učesnik svetskih kongresa PEN-a u samoj Norveškoj.

Dodeli su prisustvovali ambasadori skandinavskih i drugih zemalja, bivša ambasadorka Republike Srbije u Norveškoj Vida Ognjenović, profesori i prevodioci sa odseka Skandinavistike Beogradskog Filološkog fakulteta (nekadašnji studenti Ljubiše Rajića, osnivača Odseka, saradnika i prijatelja „Geopoetike“), kao i drugi gosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar