Aleksandar Šandorov
Aleksandar Šandorov Foto: Promo/Long Play/Dušan Stojančević

Došlo je i ovo vreme kada Vlade više nema da slavi i svira sa nama. Kada je otišao, svi smo se složili da njegov rođendan mora na neki način da nastavi da se obeležava njemu u čast. Zato će taj dan uvek biti najlepši praznik, kaže pijanista Aleksandar Šandorov povodom koncerta 4 Maljčika u Kolarcu.

Zajedno sa Nemanjom Nikolićem 10. maja će nastupom obeležiti rođendan prerano preminulog muzičara Vlade Divljana (1958 – 2015), a publici će predstaviti jedinstven spoj muzike jednog od najznačajnijih stvaralaca na prostoru bivše Jugoslavije i velikog ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva (1891-1953).

O neobičnom spoju dva vrsna umetnika, trodecenijskim druženjem sa Vladom Divljanom i značaju melodije koju je stvarao, preko potrebne u današnjem svetu, govori za Nova.rs Aleksandar Šandorov, Divljanov bliski prijatelj i saradnik na njegovom prvom samostalnom albumu „Tajni život A. P. Šandorova“ (1988), potom i član bendova Old stars i Nevladina organizacija.

Vlada Divljan Foto: Goranka Matić

– Prokofjev je bio omiljeni Vladin kompozitor. Meni, kao klasičnom muzičaru, pogotovo. Zauvek ću pamtiti sve te godine kada smo svirali i način na koji je Divljan iskreno reagovao na Prokofjeva jer, kako je i on govorio, u njemu ima klasičnog, ali i neoklasičnog, nešto što je ispred vremena… Svako ko je ikad slušao bio je privučen njegovom magijom i želeo je da istraži još više – kaže Šandorov.

Ističe da zato ne čudi što se takav kompozitor dopao muzičaru kao što je bio Divljan.

– Naravno, nije on jedini. Poznato je da se sviđa mnogim velikim umtnicima poput Vudija Alena i drugih. Sva ta sećanja i preplitanja kompozicija sa Vladinom muzikom u meni su vremenom stvarale jedinstvo i prirodno mi je došlo da moja dva omiljena autora spojim u jednu priču – ističe pijanista.

Foto: Promo

Dan kada je Divljanov rođendan – 10. maj, kako kaže, obeležavaće zauvek.

– Taj datum smo toliko godina slavili zajedno. Još kada smo bili jako mladi, pa su godine prolazile, svašta se događalo i menjalo, ali taj dan je za nas značio da smo zajedno i da proslavljamo. Nažalost, došlo je i ovo vreme kada Vlade više nema da slavi i svira sa nama. Kada je otišao, svi smo se složili da 10. maj mora na neki način da nastavi da se obeležava njemu u čast. Tog 10. maja Vlada živi, on je sa nama i njegova muzika kao i on su besmrtni – sa puno emocija govori Šandorov i dodaje:

– Zato će 10. maj uvek biti najlepši praznik i čuvaćemo sećenja na Vladu dok je nas, a mislim da će i posle nas njegova melodija biti među ljudima i živeće. Taj koncert sviramo sa velikom tugom što ga nema, ali i sa velikim zadovoljstvom što mogu da sviram u ime i čast mog prijatelja.

Evocirajući uspomene na minulo vreme i sećajući se zajedničkih druženja, kaže da će ih uvek pamtiti po spontanosti, lakoći i ljubavi s kojom ih je Divljan pravio.

Zdenko Kolar
Džeksonvil, 2007. godina. Aleksandar Saša Šandorov, Marko Milivojević, Vlada Divljan, Boris Bunjac i Zdenko Kolar, Foto: Privatna arhiva

– Želeo je uvek da bude okružen ljudima. Nikad nije bilo preteranog planiranja. Stvari su se jednostavno događale. Ovaj grad je bio drugačije povezan. Ljudi su se jako lako i iskreno družili. Bili smo svi povezani nekom umetnošću, kulturom, žurkama, koncertima… Ništa se nije planiralo, a imalo se vremena za sve. Danas se, nažalost, nema vremena ni za šta, ni za sebe samog, a kamoli za nekog drugog. Zato mi je drago da smo Vlada i ja stizali sve dok se imalo vremena. Jurio se samo kvalitet. I kada smo snimali, stvarali… Nije bilo važno koliko je prošlo, dok nismo osetili da je to-to. Danas je sve zaista mnogo dostupnije. Koncert možete poslušati u trenutku kada se održava, ali se stvara mnogo brže, u čemu se i gubi kvalitet – kaže pijanista.

Ono što je izdvajalo i činilo Divljana tako retkim i jedinstvenim, prema rečima njegovog prijatelja, bila je ljubav prema životu.

– Muzika je uvek jednaka životu. Kako živiš, takvu muziku i stvaraš. Kod Vlade je tu jedna crta koja je ipak iznad svih ostalih, a to je ta ljubav prema životu, ljudima, prijateljstvima. Uživao je i davao se svim srcem. Sve nas je negovao, držao nas zajedno. Takvog čoveka nisam nikada više u životu sreo. Toliko iskrene ljubavi… Sećam se kako smo pričali i pre nego što se razboleo, i dok nisu došli crni dani, o tome kako ljubavi i lepe melodije nedostaje i koliko je ona bitna jer pobeđuje sve. Zato mi je toliko važan i taj koncert 10. maja jer želim da pružimo publici osećaj iskrene ljubavi i pozitivne energije koje zauvek nosi Divljanova muzika – zaključuje Šandorov.

Bonus video: Hladno Pivo koncert na Tašmajdanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar