Otvorena izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ Foto:Preventer

Izložba "The Truth is Shaped in the Darkness" Jelene Jelače otvorena je u beogradskoj galeriji X Vitamin.

Za Jelačinu izložbu, kojom je galerija X Vitamin obeležila 6. rođendan, vladalo je izuzetno interesovanje, a otvaranje, u petak, privuklo je veliki broj posetilaca.

Jelačinu postavku krasi monumentalno delo, koje predstavlja istovremeno sublimaciju dosadašnje prakse, ali otvara i novo polje u radu umetnice. Na toj impresivnoj slici nalazi se gotovo 200 likova. Među njima su Jelenini prijatelji, kolege, pa ličnosti iz kulturnog i javnog života, svetskog džetseta. Tu su i poznata umetnička dela, scena gozbe i žurke, pa čak i životinje.

Otvorena izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ Foto:Preventer

U moru ličnosti na ovom platnu uočićete Breda Pita, Marinu Abramović, Madsa Mikelsena, Uroša Đurića, Marka Nastića, Dejvida Bouvija, Jajoija Kusamu, Džima Džarmuša, Nika Kejva, Hjua Hefnera, Gorana Jevtića, pa Umu Turman i Džona Travoltu u „sceni“ iz „Petparačkih priča“, Džoker iz „Betmena“… Ali, i samu Jelenu Jelaču.

Otvorena izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ Foto:Preventer

Slikarka Jelena Jelača izuzetan je majstor portreta, o čemu svedoče i njene ranije serije radova, kakve su „Meksiko“, „Dnevnik kretanja“, „Kretati se mora“, „Paralelna realnost“, „Kino oko“…

Jelena Jelača Foto:Preventer

Specifičan pristup svijim junacima na platnu, duboko promišljanje ljudske psihe i međusobnih odnosa u različitim kontekstima dočarava na snažan i istovremeno pitak način tako da uvek želite još.

Jelena Jelača i Ksenija Marinkovic Otvorena izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ Foto:Preventer

– Kao i svake godine do sada, galerija predstavlja na svom jubileju radove autora koje zastupa. Saradnja sa Jelenom Jelačnom datira od osnivanja a ovo je prva Jelenina samostalna izložba u galeriji X Vitamin. Nakon perioda pandemije uronili smo u aktuelnost koja nas uznemiruje i nagoveštava strah od apokalipse našeg doba. Delo predstavlja Jelenin svet, njenu alternativnu Nojevoj barci. Svaka poruka, uključujući i umetničku kolekciju, njoj je lično vredna. Kada je svet u plamenu šta je najvažnije? To su ljudi koje volite – reči su Ksenije Marinković, kustoskinje ove izložbe i, uz Milorada Stajčića, osnivačice X Vitamina.

Otvorena izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ Foto:Preventer

Galerija X Vitamin se tokom poslednjih šest godina može pohvaliti velikim uspehom, saradnjama sa velikim brojem umetnika iz zemlje i inostranstva. Osnivači galerije poseban akcenat stavljaju na međusobno partnerstvo između umetnika i X Vitamina, a zalažu se i za ostvarenje boljih i profesionalnijih odnosa i popularizaciju galerijske delatnosti u Srbiji. X Vitamin redovno učestvuje na međunarodnim sajmovima umetnosti na kojima predstavlja domaće umetnike, podećaju iz ove galerije.

Izložba Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ trajaće do 9. februara naredne godine.

Bonus video: Izložba Spajka Lija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar