Više od 20 godina sam u aktivizmu na neki način. Imam sina, ćerku i unuka. Želim da ostanu u ovoj zemlji, ne želim da odu odavde, želim da koračaju na zdravoj zemlji, da piju zdravu vodu i koliko god možemo da očistimo ovaj vazduh pa i da udišu svež vazduh. To je najvažnije, a ne nečiji profit - kaže glumica Vesna Čipčić za Nova.rs. 

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je nedavno 75. rođendan tradicionalnom dodelom nagrada, a godišnje priznanje za čak tri predstave „Tiho teče Misisipi“, „U raljama života“ i „Living room“ dobila je Vesna Čipčić.

– Mnogo mi znači ovo priznanje. Skoro ceo radni vek sam provela u Beogradskom dramskom pozorištu, prošla razne faze zajedno sa svim svojim kolegama u ovoj zgradi. Bilo je zlatnih perioda i onih mračnih, ali ovo je definitivno početak najzlatnijeg perioda BDP i u takvoj konstelaciji imala sam to zadovoljstvo da igram u trima predstavama i da za sve tri dobijem godišnju nagradu. To je pravo zadovoljstvo i zato nije čudo što sam rekla da su gluma i naše predstave najlepša i najbolja terapija – kaže kroz prepoznatljiv osmeh glumica.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Vesna Čipčić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pitamo šta njoj u ovim izazovnim vremenima sačuva taj osmeh na licu, a ona iskreno kaže:

– Pozorište je vrlo zahvalno za to. Nema te radosti koju ja osetim i ponesem u sebi nakon odigrane predstave. Često ne ponesem u pozorište toliko iz kuće, ali kada siđem sa scene to je lekovito!

Nakon saradnje sa Vladimirom Tabaševićem na komadu „Tiho teče Misisipi“, očekuje je krajem godine rad na kapitalnom delu „Idiot“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u BDP u kojem će igrati sa Slobodanom Bodom Ninkovićem, Miodragom Krstovićem, Mirjanom Karanović i mnogim drugima, a glumica kaže da joj je zadovoljstvo jer je Dostojevski klasik koji je uvek aktuelan u svakom vremenu.

Dostojevski je sa ironijskim otklonom svoj najlepši književni lik nazvao idiotom, a danas je takva ironijska distanca nemoguća jer, prema mišljenju Tabaševića, „idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja.“

– Dok je sveta i veka tako će biti. Velika je dilema koliko se danas isplati biti dobar čovek, ali ću ja uvek i do kraja navijati za dobro u ljudima – kaže Čipčićeva.

Glumica je godinama neko ko se ne libi da bude deo protesta i često se zalaže za ekologiju. Tako je nedavno bila i ispred Predsedništa gde je u Pionirskom parku čitala poeziju ekološkim aktivistima koji su tražili donošenje Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Vesna Čipčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Više od 20 godina sam u aktivizmu na neki način. Imam sina, ćerku i unuka. Želim da ostanu u ovoj zemlji, ne želim da odu odavde, želim da koračaju na zdravoj zemlji, da piju zdravu vodu i koliko god možemo da očistimo ovaj vazduh pa i da udišu svež vazduh. To je jako važno, važnije od svih profita jer džabe para ako nas ne bude – zaključuje glumica.

Bonus video: Jasna Đurićić  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare