Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je 75. rođendan tradicionalnom dodelom nagrada i slavljem u čast glumaca i reditelja, a priznanja su poneli Andrija Kuzmanović, Vesna Čipčić, Milena Zupančič i ansambl predstave "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića.

Uvodnu reč imali su Ljubomir Bulajić i Tamara Aleksić koji su podsetili na bogatu istoriju ovog teatra.

– Posle oslobođenja od nemačke okupacije, nakon II svetskog rata, omiljeni učitelj sa Vračara, Trajko Mihailović, izabran je za Narodnog komesara: njegove glavne inicijative su bile da se podignu spomen obeležje i groblje poginulim sovjetskim vojnicima i starešinama, kao i da se u njihovom reonu, na Crvenom krstu, izgradi ustanova kulture i umetnosti sa pozorištem i bioskopom – kazao je Bulajić, a Tamara je podsetila da je taj plac naspram Vozarevog spomenika „Crveni krst“, kojim je obeleženo spaljivanje moštiju Svetog Save i po kome se zove ceo kraj, bio planiran za zidanje čitavog reda javnih klozeta. Кomesar Trajko je uspeo da odgovori nadležne od takve namere i prihvaćeno je da se tu izgradi reonski Dom kulture, odnosno pozorište i bioskop.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Milena Zupančič i Mirjana Karanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Godine 1947.  na predlog Odeljenja za kulturu i umetnost, Narodni odbor Beograda osniva Gradsko pozorište, kasnije preimenovano u Beogradsko dramsko. Prvu premijeru, dramu iz sovjetskog otadžbinskog rata Borisa Gorbatova „Mladost otaca“ u režiji Petra S. Petrovića, Beogradsko dramsko će izvesti na sceni Narodnog pozorišta 20. februara 1948. godine. Članovi ansambla tokom priprema učestvovali su u zidanju nove zgrade.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Beogradsko dramsko pozorište Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Kako je vođena borba za nastanak ovog pozorišta tako je vođena i borba za njegov opstanak. Danas, 75 godina kasnije, Beogradsko dramsko pozorište doživljava novi uzlet kroz neprestano obogaćivanje repertoara, uspostavljanje kreativnih saradnji, povezivanje sa regionom i svetom, privlačenje i angažovanje mlade generacije teatarskih stvaralaca, stvaranje imena za prestiž – podvukao je Bulajić.

Direktor pozorišta Jug Radivojević rekao je uprkos pandemijskoj krizi prošle godine i činjenici da su u prvoj polovini igrane predstave samo na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ uz smanjen kapacitet gledališta, produkcija BDP-a beleži čak 10 premijera – što samostalnih, što u saradnji sa teatrima iz zemlje i regiona, a u narednom periodu očekuje ih još 10 pod sloganom „To je magija“.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Jug Radivojević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Radivojević je najavio i početak televizije BDP koja počinje večeras sa emitovanjem na njihovoj platformi i na sajtu. U sećanje na prerano preminulog glumca Marka Živića emitovaće se predstava „Let izned kukavičjeg gnezda“, a njegovo ime poneće Fond za stipendiranje mladih stvaralaca.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana „zbog potpunog posvećenja u oslikavanju fragmentarne slike piščevog romanesknog izraza pretočenog u dramski tekst, sredstvima na kojima je reditelj insistirao, a koja podrazumevaju angažovanje kompletnog glumačkog habitusa i mogućnosti, nagrađeni su: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Vladimir Tabašević.“

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Mirjana Karanović, Vesna Čipčić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla Кuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP pripala je Veljku Mićunoviću za režiju predstave „Demokratija“ u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem.

– Mićunović promišljeno postavlja tekst Josifa Brodskog tako što publici daje na uvid celovitu sliku društva koje se rastače – smatra žiri.

Andrija Кuzmanović dobio je nagradu za najbolje umetničko ostvarenje godine za ulogu Osman Paše u predstavi „Zelena čoja Montenegra“ Mome Кapora, u saradnji sa Zukom Džumhurom, u režiji Nikite Milivojevića i koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Budva gradom teatrom. Ova uloga istakla je izuzetan umetnički izraz Кuzmanovića, otvarajući mu mogućnost da pokaže, tumačeći lik netipičan za njegov dosadašnji opus, sve mogućnosti svoje glumačke ekspresije dodeljuje.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Andrija Kuzmanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vesni Čipčić pripalo je priznanje za uloge u predstavama „Tiho teče Misisipi“, „U raljama života“ i „Living room“.

U sve tri uloge glumica je iznova dokazala veštinu temperamentnog i bespoštednog poigravanja višestranim talentom, koristeći različita glumačka sredstva od autoironije do upečatljive implozije unutrašnjeg naboja koji pleni različitim emocijama i nespornim komičkim darom.

– Gotovo ceo svoj radni vek provodim u ovoj kući. Bilo je i svetlih i tamnih trenutaka. Ovo smatram sjajnim početkom najzlatnijeg perioda BDP. Osećam radost kada dolazim u pozorište koje je najbolja terapija i neretko mi se događa da kad možda i nije vreme i mesto dignem ruke i kažem: „Uh, što volim što sam glumica!“

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Vesna Čipčić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Tatjana Lukjanova“ – glavna nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije dodeljena je Mileni Zupančič, a nagradu je uručila prošlogodišnja dobitnica Mirjana Karanović.

– Milenu sam gledala 80-ih godina. Ono čemu sam se najviše radovala bilo je kada dođu u gostovanje Slovenci, a pogotovo Milena. To je bilo čudo koje nas je sve inspirisalo da radimo stvari koje se dotad nismo usuđivali da radimo. Ponovo možemo da se podržavamo, da se ugledamo jedni na druge i idemo dalje – rekla je Karanovićeva uručujući Mileni nagradu.

Zupančič se zahvalila svima na velikoj podršci i pomoći kada je došla u BDP kako bi igrala u predstavi „Cement Beograd“.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Mirjana Karanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Ovo pozorište i ja smo podjednako stari, a lepo je što smo oboje i živi. Želim da tako i nastavimo. Zahvalna sam svima jer je ovaj teatar – teatar sveta. Srećna sam što smo posle toliko vremena koliko smo bili odvojeni konačno ponovo zajedno – zaključila je slavna glumica i dobila višeminutni aplauz.

Nagrade „Mihajlo Fejzulovski“ za ostvarene rezultate u radu u okviru poslova službi i sektora kojima pripadaju zaposleni dobile su Neda Antonijević, Ivana Medić i Slavica Marković, a nagradu je dobila i PR pozorišta Mirjana Todorić Kavaja.

Bonus video: Najava premijera u Beogradskom dramskom pozirištu za 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar