Foto: Shutterstock/Zamrznuti tonovi

YU grupa, jedan od najdugovečnijih domaćih rok sastava, obeležiće 50 godina postojanja koncertom na svoj rođendan 29. novembra u beogradskoj Kombank dvorani, najavili su organizatori.

Koncert Yu grupe biće samo uvod i mala najava za iduću godinu, kada u očekivanim redovnim zdravstvenim okolnostima naš najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni, saopštili su organizatori iz promoterske kuće „Long plej“.

– Yu grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo – kaže basista Žika Jelić pred veliki jubilej benda.

Yu grupa, na čelu sa braćom Jelić, Žikom i gitaristom i vokalom Dragim, od osnivanja do danas prošla je kroz brojne faze i postave, a pre četvrt veka priključio im se i gitarista Petar Jelić kao treći stub benda. Za njima je niz značajnih albuma, od prvenca „Yu grupa“ (1973) do najnovijeg „Evo stojim tu“ (2016), kao i čuveni singlovi, na kojima su dobro poznati hitovi poput „Crnog leptira“, „Čudne šume“, „Kosovskih božura“, pesama „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“…

Foto: E-Stock/Ivan Dobricic

– Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa „Čudnom šumom“, sa „Leptirom“, kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao sa „Kosovskim božurima“ koje sviramo i dan-danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavi kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom – priča Žika Jelić.

Žika i Dragi Jelić Foto: Zoran Lončarević

YU grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk-džokej Zoran Modli pozvao je publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan republike, nekadašnji praznik SFRJ.

U radu benda su kroz pet decenija unazad traga ostavili i gitarista Miodrag Bata Kostić, bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja. Za bubnjevima je sada Saša Radojević Žule.

Ulaznice za jubilarni koncert Yu grupe, po cenama, koji će biti organizovan u okviru serijala „Pod maskama“ od 1.800, 2.200 i 2.600 dinara, mogu se nabaviti onlajn, kao i na blagajni Kombank dvorane. Koncerti iz serijala „Pod maskama“ organizovani su u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca do 500 osoba u publici i održavanje distance, a nošenje maski je obavezno, navode iz „Long pleja“.

U okviru istog serijala nedavno je nastupala Amira Medunjanin, a za novembar su najavljeni i koncerti Nena Belana i Fijumensa, grupa Artan Lili, Kanda Kodža i Nebojša (KKN) i Čovek bez sluha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar