Dejan Mijač Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Odlazak Dejana Mijača veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i srpsko društvo u celini, saopštio je SANU povodom smrti svog dopisnog člana.

Za dopisnog člana Odeljenja umetnosti SANU Dejan Mijač, koji je preminuo juče, izabran je na poslednjoj Izbornoj skupštini SANU – 4. novembra 2021. podseća se u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Mijač sa ostalim novim članovima SANU na svečanosti prijema novih akademika novembra prošle godine Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mijač je bio pozorišni reditelj čije su predstave na mnogo načina obeležile istoriju pozorišne umetnosti u Srbiji i regionu“, konstatuju u SANU, uz podsećanje na impresivnu biografiju profesora, akademika i reditelja, koji je potpisao čak 135 pozorišnih komada, počev od „Pluga i zvezde“ Šona O Kejsija (1956) do poslednje – „Višnjik“ A. P. Čehova (2010).

„Spadao je u onu vrstu izuzetnih stvaralaca koji su, režirajući pozorišne predstave, svojim glumcima, gledaocima i studentima otkrivali filozofiju življenja u raznim epohama. On je posebnom metodom uspevao da pokaže nijanse koje vode društvenim preokretima, detektuje najskrivenije motive ljudskog ponašanja, otkrije neslućena stanja duše i učini vidljivim veze između prošlosti i budućnosti i sve to u biranom žanru komedije i tragedije. Kao veliki majstor režije, Mijač je mnogo puta pred pozorišnu publiku stavljao ogledalo vremena i svojim delom posvedočio da je suština pozorišne režije u neprolaznoj lepoti prolaznog trenutka“, ocenjuje se u saopštenju SANU i dodaje da su se njegovom stvaralačkom opusu nalazile nezaboravne postavke dela Čehova, Šekspira, Molijera, Jovana Sterije Popovića, Jovana Radulovića…

Iz Srpske akademije podsećaju da je Mijač za svoj rad osvojio čitav niz zapaženih priznanja i nagrada, među kojima su šest Sterijinih nagrada za režiju, dve Sterijine nagrade za zasluge u oblasti pozorišne umetnosti, dve nagrade „Bojan Stupica“ (1978, 1986), Oktobarska nagrada Grada Novog Sada (1969), Oktobarska nagradu Grada Beograda (1977) i Priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2007).

„Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i srpsko društvo u celini“, zaključuje se u saopštenju SANU.

Podsetimo, odmah nakon vesti o odlasku Dejana Mijača predsednik SANU Vladimir Kostić kazao je naš sajt da je „srećan što je reditelj bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, makar i tih nekoliko meseci“:

– Srećan sam ne zbog njega nego zbog kuće koju vodim. Ostaje nada da je to samo još jedna od njegovih inscenacija, režisersko lukavstvo, a da će nas u nekom foajeu, ipak, nasmejan dočekati – naveo je Kostić.

Mijač prima povelju od Kostića Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mijač je nepuna četiri meseca bio u zvanju akademika. Povelju SANU i zvanje akademika primio na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 19. novembra prošle godine. Tek koji dan nakon što je postao prvi pozorišni reditelj akademik, priznao je Mijač za naš sajt:

– Znate šta, meni je dugo vremena trebalo da se naviknem i na to da sam profesor. Kao i zvanje profesora, tako i ovo zvanje akademika nisam birao. Zadesilo me je…

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar